wordt-vuurwerkschade-gedekt

Hoe wordt vuurwerkschade op mijn verzekering gedekt?

11 maart 2020

De schadecijfers rond oud en nieuw zijn ieder jaar enorm. Het legale en illegale vuurwerk dat jaarlijks wordt afgestoken zorgt voor veel schade. Door de grote risico’s die dit met zich meebrengt, is het belangrijk om te weten welke schades u kunt claimen en op welke verzekering. Wordt een brandgat in uw jas veroorzaakt door vuurwerk bijvoorbeeld gedekt op een inboedelverzekering? U kunt het terugvinden in dit blogartikel.

Schade aan auto

Elk jaar zijn er veel auto’s die niet ontkomen aan al het vuurwerkgeweld. Het is een trend van de laatste jaren dat jongeren met vuurwerk opzettelijk auto’s proberen te beschadigen. Ook worden auto’s beschadigd door het omvallen van een siervuurwerkpot of een vuurpijl die in de verkeerde richting wordt geschoten.

Indien uw auto allrisk verzekerd is, zal alle schade hiervan onder de dekking van uw verzekering vallen. Het financiële risico wordt hierdoor natuurlijk geminimaliseerd, al dient u wel rekening te houden met het eventueel te betalen eigen risico. Het claimen van een schade zal bovendien gevolgen hebben voor de korting van uw schadevrije jaren. De voorwaarden met betrekking tot schade en schadevrije jaren verschillen per verzekeraar. Indien er echter sprake is van brandschade, zal dit doorgaans niet ten koste gaan van de Bonus/Maluskorting.

Ook wanneer u een autoverzekering met een beperkt cascodekking dekking hebt, kunt u brandschade claimen bij uw verzekeraar.

Schade aan woning

Niet alleen aan de buitenkant van de woning kan schade ontstaan door vuurwerk, ook de binnenkant van de woning kan schade oplopen door vuurwerk. Vuurwerk, zoals rotjes, dat door de brievenbus naar binnen wordt gegooid, kan voor een enorme ravage zorgen. Hetzelfde geldt voor sterretjes die binnenshuis worden aangestoken. Dit kan ervoor zorgen dat er brand ontstaat. Daar zit u natuurlijk helemaal niet op te wachten tijdens deze feestelijke aangelegenheid.

Een opstalverzekering en inboedelverzekering dekt het risico van brand. Alle schade die is aangericht door brand zal worden vergoed door uw verzekeraar. Echter, schade ontstaat niet alleen door brand, maar ook door de uitwerking van ontploffingen door vuurwerk. Verschijnselen die lijken op brand, zoals schroeien, zengen en smelten, worden door een verzekeraar niet aangemerkt als brand. Schade aan kozijnen door vuurwerk, zoals het ontstaan van vlekken en verkleuringen door vuurwerk, vallen niet onder brand. Dit risico zult u in acht moeten nemen bij het afsluiten van een of opstalverzekering.

Schade aan inboedel

Indien vuurwerk uw woning ongewild binnendringt, kan er schade ontstaan aan uw inboedel. Zonder binnendringen van vuurwerk kan er echter ook schade aan uw inboedel ontstaan. Huizen kunnen gaan trillen als vuurwerk dichtbij ontploft, vooral het illegale vuurwerk. Het kan zijn dat er hierdoor schilderijen van de muur afvallen of dat uw servies uit te kast valt. Verzekeraars zullen dit soort schades in veel gevallen afwijzen. Echter, dit valt onder schade als gevolg van een ontploffing en dit zou dus wel degelijk op een opstalverzekering gedekt moeten zijn. Mocht de verzekeraar deze schade afwijzen, dan kan hier bezwaar tegen aangetekend worden.

Niet alleen binnenshuis kan schade ontstaan door vuurwerk, ook buitenshuis loopt u het risico dat u schade oploopt aan uw inboedel. Schade aan jassen kleding en jassen, als gevolg van het afsteken van vuurwerk, wordt gedekt door uw  inboedelverzekering. Wanneer er tijdens de jaarwisseling een brandgat in uw jas ontstaat, kunt u deze schade claimen op uw inboedelverzekering.

Bewust veroorzaken van schade

Mocht u vermoeden dat er bewust schade aan objecten is veroorzaakt door vuurwerk, dan kunt u het beste aangifte doen bij de politie. De verzekeraar zal, indien de dader bekend is, de schade verhalen op de dader.

Een verzekering afsluiten bij verzekervoordelig.nl?

Hoe doen wij het?

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op

Contact