wanbetalers-onderschatten-gevolgen

Wanbetalers verzekeringspremie onderschatten gevolgen

18 maart 2020

Het kan natuurlijk gebeuren dat u een keer uw autoverzekeringspremie vergeet te betalen, of dat het geld niet afgeschreven kan worden omdat er op dat moment niet voldoende geld op uw rekening staat. Toch worden de gevolgen van wanbetaling onderschat, en betalen steeds meer consumenten de premie voor hun voertuigverzekering te laat. Wat zijn de gevolgen wanneer u uw premie te laat betaalt?

Premie niet betaald

Wanneer de betaling van uw premie niet is voldaan, krijgt u verschillende aanmaningen voor het openstaande bedrag. Wanneer u dit bedrag binnen 30 dagen betaalt, is er niks aan de hand. Wanneer u niet binnen 30 dagen betaalt, zal uw voertuigverzekering door de maatschappij geschorst worden. U bent dan niet meer verzekerd vanaf het moment dat u niet heeft betaald.

Wanneer u de achterstallige premie en de herinneringskosten vervolgens binnen twee maanden betaalt, wordt de verzekering hersteld één dag nadat de maatschappij het geld heeft ontvangen. U bent dan dus wel een periode onverzekerd geweest. Als u binnen deze twee maanden niet betaalt en de betalingsachterstand nog verder oploopt, zal de maatschappij uw verzekering helemaal beëindigen.

Gevolgen

Boete RDW

Indien u een voertuig op uw naam heeft staan, dient u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben. De Rijksdienst voor het Wegverkeerd (RDW) controleert of alle geregistreerde kentekens verzekerd zijn. Wanneer uw verzekering geschorst of beëindigd is riskeert u dus een boete. Deze boete kan voor een onverzekerde autobezitter oplopen tot wel €550,- en kan maximaal 3 keer per jaar worden gegeven.

CIS registratie en verzekeringsregister

Indien uw verzekering beëindigd wordt voor wanbetaling, wordt dit genoteerd in het register van de stichting CIS en in het verzekeringsregister. Wanneer u een nieuwe aanvraag indient om uw voertuig te verzekeren, zullen deze registers worden geraadpleegd en zal blijken dat u een wanbetaler bent. De kans dat ze u niet willen verzekeren is groot. Sommige maatschappijen zullen u wel accepteren, maar onder bepaalde voorwaarden; u zult uw premie bijvoorbeeld voor een heel jaar vooruit moeten betalen en u bent dan pas verzekerd wanneer de maatschappij het bedrag heeft ontvangen.

Schade zelf betalen

U bent wettelijk verplicht uw voertuig te verzekeren, en mag dus niet de weg op zonder aansprakelijkheidsverzekering. Als u toch de weg op gaat riskeert u niet alleen een boete, maar u zult ook zelf de schade moeten betalen wanneer u een ongeluk veroorzaakt. Deze schade kan, vooral als er sprake is van letselschade, oplopen tot honderdduizenden(!) euro’s.

Alleen maar nadelen

Kortom heeft het niet betalen van de premie uiteindelijk alleen maar nadelen, en kan het zorgen voor grote financiële problemen. Het is daarom belangrijk om na een mislukte machtiging of het vergeten van de betaling zo snel mogelijk actie te ondernemen en alsnog de betaling te voldoen. Door op tijd te betalen voorkomt u verdere ongemakken. Voor meer informatie over auto-, motor-, scooter– of andere voertuigverzekeringen kunt u terecht op onze website.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Hoe doen wij het?

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op

Contact