Gevolgen 20% diefstalstijging scooters en hoe voorkom je diefstal?

In het eerste kwartaal van 2014 zijn er 20% meer scooters en motoren gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een stijging die in de zelfde lijn ligt met de groei die scooterdiefstal de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Vorig jaar was de diefstal van scooters gedaald, maar afgelopen kwartaal borduurt weer verder op de trend die we daarvoor zagen. Wat heeft dit voor invloed op jou en je scooter?

2. De kans dat je scooter gestolen wordt is groter

Jammer maar waar. Scooters zijn erg gewild door dieven. Helemaal als je op een dure en populaire scooter rijdt, zoals een Vespa, ben je een groot risico voor verzekeraars als het om diefstal gaat.

Gelukkig kan je zelf zorgen dat je dierbare scooter niet gestolen wordt door:

  • Je scooter buiten het zicht van de openbare weg te stallen, het liefst in een afgesloten ruimte zodat dieven er niet bij kunnen
  • Je scooter vast zetten met een ART goedgekeurd slot (let er op dat je hem om je achterwiel heen doet, je voorwiel is makkelijk te demonteren)
  • Een stuurslot aan te schaffen (zelfs als je al een slot door je wiel heen hebt is dit aan te raden)
  • Je scooterslot vastmaken aan een stevig verankerd object. Zo kunnen dieven je scooter niet meenemen om het slot op een andere plaats van je scooter af te halen.

 

3. De kans dat je een gestolen scooter koopt wordt groter

Hier houden weinig mensen rekening mee, maar dit is wel een reëel risico als je een tweedehands scooter koopt. Dus let er op wanneer je bijvoorbeeld een scooter koopt via Marktplaats dat je framenummer, dat op het kentekenbewijs staat, hetzelfde is als op de scooter. Als deze twee nummers niet hetzelfde zijn dan is de scooter waarschijnlijk gestolen. Je framenummer op je scooter kan je zichtbaar maken door je zadel van je scooter af te halen.

Stel: je koopt een gestolen scooter, dan wordt jij aansprakelijk gesteld voor de diefstal en is je scooter daarnaast niet gedekt op het moment dat je een schade rijdt. De verzekering dekt geen gestolen scooters.

Ik heb geen tips gegeven hoe je de verhoging van je verzekeringspremie kan voorkomen. Hopelijk is die al vrij duidelijk bij je, namelijk: “Zorg dat je scooter niet gestolen wordt!”. Des te minder diefstallen, des te minder schadelast voor je verzekeraar en dus kunnen ze je premie laag houden. Iedereen wint. Dus zet je scooter op slot, net als de dame in het plaatje.

Bereken direct de premie van uw scooterverzekering!