Huurconflict? Schade? Rechtsbijstandverzekering!

Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft een rechtsbijstandverzekering afgesloten. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische dekking bij veelvoorkomende conflicten en geschillen. U kunt denken aan juridische hulp bij het verhalen van verkeersschade op een derde partij, maar ook aan koop- of huurgeschillen of mediation bij de beëindiging van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van conflicten waar u zich tegen kunt verzekeren met een rechtsbijstandverzekering. Het afsluiten van een goede rechtsbijstandsverzekering is daarom ook een serieuze bezigheid.

Wanneer komt mijn rechtsbijstandverzekeraar in actie?

Een rechtsbijstandverzekeraar dient in actie te komen wanneer dit wordt gevraagd vanuit de klant op basis van de polisvoorwaarden. Veel rechtsbijstandsverzekeraars komen vaak pas in actie wanneer de waarde van het conflict een bepaalde hoogte heeft. Meestal ligt dit bedrag tussen de 100 en 275 euro. In dat geval zijn de kosten voor een dergelijke procedure voor de verzekeraar een stuk hoger dan de schade die de klant heeft geleden. De hoogte van dit minimumbedrag is vaak terug te vinden in het polisvoorwaarden van de betreffende verzekeraar.

Waar sluit ik een rechtsbijstandverzekering af?

U doet er verstandig aan om uw rechtsbijstandsverzekering niet af te sluiten bij een verzekeraar waar u andere verzekeringen hebt lopen. Er kunnen namelijk ook conflicten ontstaan met uw verzekeraar. Het is geen slimme zet om uw rechtsbijstandverzekering in te schakelen bij een conflict met uw woonverzekeraar wanneer u beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar hebt lopen.

Heb ik wel een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Voordat u een rechtsbijstandspolis afsluit is het handig om voor uzelf na te gaan of deze verzekering wel nodig is. In veel gevallen geeft het persoonlijke lidmaatschap van een vakbond of consumentenorganisatie ook vaak toegang tot juridische hulp. Daarnaast wordt het verhalen van autoschade waarvoor een derde aansprakelijk is in ons geval als gratis service aangeboden bij uw autoverzekering.

In tegenstelling tot een rechtsbijstandverzekering kunt u aan deze service echter geen rechten ontlenen en is een second opinion niet mogelijk. Bij een rechtsbijstandverzekering heeft u wel de mogelijkheid om een second opinion aan te vragen. Deze kunt u inzetten wanneer u niet tevreden bent over de wijze waarop uw zaak wordt aangepakt.

Bereken direct de premie van uw rechtsbijstandverzekering!