×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Verzekeringen » Zorg & Inkomen » Overlijdensrisico­verzekering » Nieuws » Tros Radar: VerzekerVoordelig.nl laagste kosten Overlijdensrisicoverzekering

Tros Radar: VerzekerVoordelig.nl laagste kosten Overlijdensrisicoverzekering

vrijdag 22 maart 2013 - door Klaas Kroezen sr.
Maandagavond 4 maart was de premieverlaging van de Overlijdensrisicoverzekering onderwerp bij Tros Radar.

Maandagavond 4 maart 2013 was de premieverlaging van de overlijdensrisicoverzekering onderwerp bij Tros Radar. De premies van de overlijdensrisicoverzekering zijn de laatste vijf jaar maar liefst 50 tot 77 procent gedaald. Nu overstappen kan duizenden euro's schelen over de gehele looptijd.

Geen provisie meer, maar bemiddelingskosten

Tussenpersonen mogen vanaf 1 januari 2013 voor een overlijdensrisicoverzekering geen provisie meer berekenen maar moeten bemiddelingskosten in rekening brengen.

VerzekerVoordelig.nl berekent de laagste bemiddelingskosten

Op de website van Tros Radar worden de bemiddelingskosten van de belangrijkste vergelijkingssites gegeven:


€155,- VerzekerVoordelig.nl

€169,- GeenCentTeveel.nl

€195.- Independer.nl

€250,- NHP.nl


Volledig tekst archief: Tros Radar uitzending overlijdensrisicoverzekering:

Goedkopere ORV

De afgelopen jaren zijn de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) enorm gedaald. Het kan zijn dat dezelfde verzekering maar liefst 77 procent goedkoper is dan vijf jaar geleden. Het kan over de gehele looptijd duizenden euro’s schelen om over te stappen naar een goedkopere verzekering.


Je moet dan wel een losse ORV hebben. Soms zit een ORV versleuteld in een spaar- of beleggingspolis. Overstappen wordt dan een stuk ingewikkelder. Je moet dan een einde maken aan je spaar- of beleggingspolis en voor een ander product kiezen.


Bij de bank kun je navragen of je een losse of een versleutelde ORV hebt. Een goede manier is of je apart premie voor een ORV betaalt of niet. Als je een losse ORV hebt betaal je vaak per maand premie, speciaal voor deze verzekering.


Zit je ORV in een spaar-of beleggingspolis dan betaal je vaak een inleg per maand waar vervolgens de premie voor de ORV van wordt ingehouden.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een bedrag uitkeert als je overlijdt. Dit bedrag kunnen je nabestaanden gebruiken om het verlies aan inkomsten te compenseren.


Het kan ook zijn dat de bank de overlijdensrisicoverzekering verplicht heeft gesteld bij het afsluiten van de hypotheek. De verzekering is dan verpand. De bank wil dan alleen de hypotheek verstrekken als er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. De bank doet dat als de hypotheekschuld hoger is dan de executiewaarde van de woning. De executiewaarde is het bedrag dat de woning op zal leveren als het op de veiling wordt verkocht.


Als een hypotheek bijvoorbeeld 250.000 euro is en de executiewaarde van de woning is 190.000 euro, dan kan de bank als voorwaarde stellen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit van 60.000 euro. Deze verzekering is dan verpand aan de bank. Dat betekent dat als je overlijdt de bank het geld krijgt uitgekeerd.


Als de verzekering meer uitkeert dan de bank nodig heeft wordt de rest aan de nabestaanden overgemaakt.

Wil je overstappen?

Als je wilt overstappen, moet je dus even controleren of de ORV verpand is aan de bank. Indien dat het geval is, moet je aan de bank vragen welke eisen er aan de ORV worden gesteld.


Met dit lijstje kun je vervolgens een soortgelijke verzekering afsluiten. Dat kan via vergelijkingssites op internet. Je kunt ook een adviseur vragen deze de overstap te regelen, als je dit zelf lastig vindt. Zowel aan de vergelijkingssite als aan de adviseur zijn echter kosten verbonden. Een adviseur zal altijd wat meer vragen dan een gemiddelde vergelijkingssite.


Let op dat je nooit je oude ORV stopzet, voordat je een nieuwe af hebt gesloten. Doe je dat wel dan kan de financiering van je huis in gevaar komen.

Welke dekking moet je nemen?

Het is belangrijk dat je weet welke dekking je voor je ORV moet afsluiten. Dat kan een gelijkblijvende dekking zijn, een lineair dalende dekking of een annuïtair dalende dekking.


Bij een gelijkblijvende dekking is de uitkering de gehele looptijd gelijk. Bij een lineair dalende dekking neemt de uitkering elke maand af met hetzelfde percentage. Bij een annuïtair dalende dekking is de uitkering in het begin hoog en aan het einde van de looptijd laag.


Ook is het belangrijk dat je weet of je een dekking op een of op twee levens af wilt sluiten. Vervolgens kun je nog kiezen of je de premie wilt splitsen of niet. Als je deze keuzes moeilijk zelf kan maken, vraag dan advies aan een adviseur of aan de klantenservice van een vergelijkingssite.

Wat moet het kosten?

De vergelijkingssites vragen verschillende bedragen voor het afsluiten. Hieronder volgt een overzicht van de kosten van de meest gangbare vergelijkingssites.


Kosten verschillende vergelijkingssites:

NHP: € 250

Independer: € 195

GeenCentTeveel: € 169

VerzekerVoordelig.nl: € 155


Een gesprek met een adviseur zal iets duurder zijn, maar dan weet je wel zeker dat je een verzekering hebt die precies bij je past en krijg je antwoord op al je vragen over verpanding en dekking. Een adviseur rekent vaak een uurtarief. Het afsluiten van een nieuwe ORV zou eigenlijk niet meer dan 400 euro moeten kosten. Als het duurder is, vraag dan goed na hoe de adviseur aan deze prijs komt.