×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Verzekeringen » Zorg & Inkomen » Overlijdensrisico­verzekering » Nieuws » Steeds meer hiv-patiënten sluiten levensverzekering af

Steeds meer hiv-patiënten sluiten levensverzekering af

donderdag 12 juli 2007
Het aantal levensverzekeringsaanvragen van mensen met hiv is in 2006 bijna verdubbeld ten opzichte van de tien maanden daarvoor.

Het aantal levensverzekeringsaanvragen van mensen met hiv is in 2006 bijna verdubbeld ten opzichte van de tien maanden daarvoor. Tussen maart (de ‘start’ van een betaalbare levensverzekering voor mensen met hiv) en eind december 2005 werden 38 verzekeringen aangevraagd tegenover 73 vorig jaar. Opvallend is bovendien dat steeds meer mensen worden geaccepteerd (een stijging van 24 naar 43 procent), terwijl het aantal afwijzingen afneemt (van 58 naar 36 procent). Dat meldt de nieuwste uitgave van Verzekerd!.

Tot maart 2005 was het voor mensen met hiv praktisch onmogelijk een levensverzekering af te sluiten, omdat er geen concrete prognoses konden worden gegeven over de overlevingskansen. Cijfers van de Stichting HIV Monitoring wezen echter uit dat hiv-patiënten die een zogenaamde HAART-behandeling (Hoog Actieve AntiRetrovirale Therapie) ondergaan, een aanzienlijk hogere levensverwachting hebben. HAART remt het aantal virussen in het bloed en gaat de afbraak van de zogenaamde CD4-cellen tegen, die onderdeel zijn van ons afweersysteem.
In het rapport ‘Verzekerbaarheid hiv dichterbij’, dat ruim twee jaar geleden werd gepresenteerd, concludeerde het Verbond dan ook dat mensen die een succesvolle HAART-behandeling hebben ondergaan, de therapie trouw volgen, geen andere medische complicaties ondervinden en geen intraveneuze drugs hebben gebruikt, onder bepaalde voorwaarden wel degelijk een levensverzekering kunnen afsluiten. Het Verbond adviseerde zijn leden het acceptatiebeleid voor mensen met hiv op basis van dit rapport aan te passen.
 

Unieke oplossing
De oplossing scoorde internationaal gezien hoge ogen. Tot dusver waren er slechts twee landen (Engeland en Frankrijk) waar mensen met hiv een levensverzekering konden afsluiten, maar in beide landen gaat het om dusdanig hoge premies, dat slechts weinig mensen er gebruik van maken. Nederland was het eerste land dat een betaalbare verzekeringsoplossing bood.
Dat het aantal aanvragen in ons land sinds de start in maart 2005 is toegenomen, verbaast statisticus Christine Santoso van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) dan ook niet. Om de ontwikkeling van de verzekerbaarheid van mensen met hiv te monitoren, ontwikkelde het CVS een enquête, die dit jaar voor de tweede keer is gehouden.
 

Meer mensen geaccepteerd
De uitkomsten laten een gunstige ontwikkeling zien. In totaal zijn tussen maart 2005 en eind 2006 111 aanvragen gedaan. Ruim een derde daarvan is in de periode maart tot en met december 2005 ingediend en bijna twee derde in 2006. Ook het aantal aanvragen dat daadwerkelijk tot het afsluiten van een verzekering heeft geleid, is flink toegenomen. Zo is in de eerste periode bijna een kwart van de aanvragen geaccepteerd tegenover bijna 43 procent in 2006. “Diezelfde ontwikkeling zie je terug in de sterke daling van het aantal afwijzingen door verzekeraars”, meent Santoso. “In het ‘startjaar’ 2005 werd nog 58 procent van de aanvragen afgewezen, terwijl dat vorig jaar nog maar 36 procent was. Blijkbaar zien steeds meer verzekeraars in dat hiv wel degelijk verzekerbaar is.”
Uit de enquête blijkt dat in ieder geval tien levensverzekeraars een verzekering hebben afgesloten met een hiv-patiënt. “In de praktijk zijn het er misschien meer, maar omdat niet alle verzekeraars aan het onderzoek hebben meegedaan, kunnen we dat niet precies zeggen”, besluit Santoso.

Bron: Fintool