×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
overlijdensrisicoverzekering

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden van de verzekerde een verzekerd bedrag uit die tijdens de looptijd daalt. Het bedrag daalt ieder jaar met hetzelfde bedrag gedurende de looptijd. Aan het einde van de looptijd is dit bedrag €0,-.Onderstaande grafiek laat je het dekkingsverloop zien van een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van € 100.000 en een looptijd van 30 jaar.

lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Je kunt, naast de lineair dalende, ook kiezen voor de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering of voor de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.
Wil je graag een overzicht van de verschillen tussen deze dekkingen?
Vergelijk dan de overlijdensrisico dekkingen.

Vergelijk, kies en bespaar al binnen 5 minuten op uw overlijdensrisicoverzekering

Uitkering voorbeeld gedurende de looptijd

In de tabel hieronder zie je de uitkeringsbedragen die bij de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering horen. Je ziet dat de bedragen over de gehele looptijd gelijkmatig afnemen.

Overlijden binnen Uitkering
1 jaar € 100.000
6 jaar € 83.333
11 jaar € 66.667
16 jaar € 50.000
21 jaar € 33.333
26 jaar € 16.667
30 jaar € 3.333

Premieverloop gedurende de looptijd

Je betaalt gedurende de looptijd steeds een vaste premie bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. De premie die je betaalt blijft dus ieder jaar gelijk. Wel daalt daarentegen het verzekerde bedrag elk jaar. De laatste paar jaar van de looptijd zijn vaak premievrij bij de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Dit komt doordat het overgebleven verzekerde bedrag erg laag is. 

En Bloc clausule

Als er een en Bloc clausule is opgenomen in de polisvoorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering kan de premie tussendoor worden gewijzigd door de verzekeraar. Door ons wordt echter geadviseerd geen verzekering af te sluiten met een En Bloc clausule. Toch bieden wij een aantal overlijdensrisicoverzekeringen aan met een En Bloc clausule. Dit doen wij omdat wij jou de keuze willen laten maken en we jou niet de mogelijk lagere premie willen onthouden. Als je onze aanbieders vergelijkt zie duidelijk welke aanbieders werken met een En Bloc clausule. 

Wanneer een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Als de lasten waarvoor de uitkering bestemd is jaarlijks dalen wordt vaak gebruik gemaakt van een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Er wordt rekening gehouden met het verminderen van de lasten of het opbouwen van vermogen na verloop van tijd. Denk hierbij aan een liniaire hypotheek- of kredietvorm waarbij de schuld jaarlijks daalt.

Wanneer je te maken hebt met een lineair dalende hypotheekschuld, kan de begunstigde, bijvoorbeeld jouw partner, het uitgekeerde bedrag gebruiken om deze schuld af te lossen. Jouw partner kan in dat geval in de koopwoning blijven wonen.

Wij adviseren in de meeste gevallen om te kiezen voor een gelijkblijvende dekking. Het verzekerde bedrag is vaak erg laag aan het einde van de looptijd bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. Een inschatting van jouw persoonlijke situatie aan het einde van verzekeringslooptijd is echter soms erg moeilijk. Dus het zou zomaar kunnen dat het verzekerd bedrag dan niet meer overeenkomt met jouw situatie.

Andere voorbeelden waarvoor de verzekering gebruikt kan worden:

  • Aanvulling op het inkomen van jouw nabestaanden

  • Bijdrage aan de studie van jouw kinderen en kinderopvang

  • Aflossen van schulden anders dan jouw hypotheek

  • Het opkopen van uw aandelen door jouw compagnon

Voorbeeld lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Anton is 35 jaar oud en wil een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten via VerzekerVoordelig.nl. Wanneer hij overlijdt, wilt hij graag dat zijn nabestaanden een uitkering ontvangen om een deel van zijn inkomen op te vangen. Hij heeft aangegeven dat hij zich 30 jaar lang voor een bedrag van € 100.000,- wil verzekeren.

Wanneer Anton 60 jaar is, overlijdt hij. Zijn nabestaanden krijgen op dat moment een bedrag uitgekeerd van € 16.667,-. De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag volgens de afspraak uit. Hierdoor kunnen de nabestaanden van Anton aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen.

Op zoek naar een voordelige lineair dalende verzekering voor overlijdensrisico?