×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
overlijdensrisicoverzekering

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering keert bij overlijden van de verzekerde een verzekerd bedrag uit die tijdens de looptijd daalt. Het verzekerd bedrag daalt met een zelf te kiezen annuïteitspercentage. Dit betekent dat het bedrag aan het begin van de looptijd nauwelijks daalt. Pas aan het eind van de looptijd daalt het verzekerd bedrag sneller.

Uw annuïteitspercentage is vaak afhankelijk van de hypotheek waaraan deze verzekering wordt gekoppeld. Onderstaande grafiek laat u het dekkingsverloop zien van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering met een verzekerd bedrag van € 100.000 en een looptijd van 30 jaar.

annuitair dalende overlijdensrisicoverzekering

U kunt, naast de annuïtair dalende, ook kiezen voor de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering of voor de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering.
Wilt u graag een overzicht van de verschillen tussen deze dekkingen?
Vergelijk dan de overlijdensrisico dekkingen.

Uitkering bij verschillende annuïteitspercentages

Het verzekerde bedrag daalt de eerste helft van de looptijd langzaam en de tweede helft van de looptijd versneld. Op het einde van de looptijd staat het verzekerde bedrag precies op nul. De premie is hier van te voren al op ingesteld en is dus lager dan bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Omdat het verzekerde bedrag de laatste vijf jaar zeer laag is, betaalt u in die jaren geen premie meer.

Overlijden binnen Uitkering ann. dalend 7% Uitkering ann. dalend 6% Uitkering ann. dalend 5%
1 jaar € 100.000 € 100.000 € 100.000
6 jaar € 93.912 € 92.870 € 91.683
11 jaar € 85.373 € 83.328 € 81.068
16 jaar € 73.397 € 70.558 € 67.521
21 jaar € 56.601 € 53.470 € 50.231
26 jaar € 33.042 € 30.602 € 28.164
30 jaar € 7.531 € 6.854 € 6.195

Premieverloop gedurende de looptijd

U betaalt bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering tijdens de looptijd steeds een vaste premie. Uw premie blijft dus ieder jaar hetzelfde. Het verzekerde bedrag daalt daarentegen wel ieder jaar. Vaak zijn de laatste paar jaar van de looptijd premievrij bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering omdat het overgebleven verzekerde bedrag erg laag is.

En Bloc clausule

De premie kan tussendoor worden gewijzigd door de verzekeraar als er een En Bloc clausule is opgenomen in de polisvoorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering. Wij adviseren om geen verzekering af te sluiten met een En Bloc clausule. We bieden toch een aantal van zulke overlijdensrisicoverzekeringen aan omdat we u de keuze willen laten maken en niet een mogelijk lagere premie willen onthouden. Bij het vergelijken van onze aanbieders ziet u duidelijk welke aanbieders werken met zo een En Bloc Clausule.

Wanneer een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak gebruikt wanneer de lasten waarvoor de uitkering bestemd is jaarlijks dalen. Hierbij wordt er rekening gehouden met het verminderen van de lasten of het opbouwen van vermogen na verloop van tijd. Hierbij kunt u denken aan een annuïtaire hypotheek- of kredietvorm waarbij de schuld jaarlijks daalt.

Wanneer u te maken heeft met een annuïtair dalende hypotheekschuld, kan de begunstigde, bijvoorbeeld uw partner, het uitgekeerde bedrag gebruiken om deze schuld af te lossen. Uw partner kan in dat geval in de koopwoning blijven wonen.

In de meeste gevallen is ons advies te kiezen voor een gelijkblijvende dekking. Vooral aan het einde van de looptijd is het verzekerde bedrag erg laag bij een annuitaïr dalende overlijdensrisicoverzekering, terwijl een inschatting van uw persoonlijke situatie aan het einde van verzekeringslooptijd soms erg moeilijk is. Dus het zou zomaar kunnen dat het verzekerd bedrag dan niet meer overeenkomt met uw situatie.

Andere voorbeelden waarvoor de verzekering gebruikt kan worden

  • Aanvulling op het inkomen van uw nabestaanden

  • Bijdrage aan de studie van uw kinderen en kinderopvang

  • Aflossen van schulden anders dan uw hypotheek

  • Het opkopen van uw aandelen door uw compagnon

Voorbeeld annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Anton is 35 jaar oud en wil een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering afsluiten via VerzekerVoordelig.nl. Wanneer hij overlijdt, wilt hij graag dat zijn nabestaanden een uitkering ontvangen om een deel van zijn inkomen op te vangen. Hij heeft aangegeven dat hij zich 30 jaar lang voor een bedrag van € 100.000,- wil verzekeren. Hij kiest voor zijn verzekering een annuïteitspercentage van 7%.

Wanneer Anton 60 jaar is, overlijdt hij. Zijn nabestaanden krijgen op dat moment een bedrag uitgekeerd van € 33.042,-. De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag volgens de afspraak uit. Hierdoor kunnen de nabestaanden van Anton aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen.

Op zoek naar een voordelige annuïtair dalende verzekering voor overlijdensrisico?