Lekkage en waterschade; voorkomen en verzekeren

Wij krijgen regelmatig een schademelding van klanten die waterschade hebben door een lekkage. Mensen weten vaak in eerste instantie niet waar het water vandaan komt, en waardoor het wordt veroorzaakt. Het opsporen van de lekkage is in veel gevallen dan ook niet eenvoudig. Hier enkele tips om zelf het lek op te sporen.

Lekkage door de douche

In de helft van de gevallen wordt lekkage veroorzaakt doordat de kitnaden in de douche niet meer waterdicht zijn. Het is dus belangrijk om uw kitnaden regelmatig te controleren en bij te werken, vooral omdat schade door achterstallig onderhoud niet verzekerd is. U kunt deze vorm van lekkage herkennen doordat er druppels aan het plafond hangen nadat iemand heeft gedoucht, en dit niet erger wordt wanneer u het water van de douchekop rechtstreeks door de afvoer laat stromen. Wanneer de lekkage wel erger wordt, dan is uw afvoerleiding stuk.

Wanneer u constant last heeft van lekkage van de douche, dus niet alleen na het douchen, dan is waarschijnlijk uw aanvoerleiding stuk. Bij een kapotte aan- of afvoerleiding is het noodzakelijk om direct de hoofdkraan dicht te draaien en een loodgieter te bellen. Schade door een kapotte aan- of afvoerleiding zal worden gedekt door uw inboedel– of opstalverzekering.

Toch is het vaak moeilijk om te bepalen waar het lek in een dak zit. Mocht het niet duidelijk zijn waar de lekkage vandaan komt, dan kan er in overleg met de verzekeringsmaatschappij een lekdetectie bedrijf worden ingeschakeld. Deze afspraak zal worden vergoed mits de schade ook vergoed wordt door de verzekering, en het dus niet het gevolg is van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.

Expert inschakelen

Wanneer u erachter bent waardoor de waterschade veroorzaakt is, kunt u een loodgieter inschakelen en een schadeopgave maken. Indien de schadeoorzaak gedekt is op de polis, kan tot €2.500,- een nota worden ingediend bij de maatschappij. Als het schadebedrag hoger is dan € 2.500,-, dan zal er eerst een expert ingeschakeld moeten worden die naar de schade komt kijken. Om niet het risico te lopen op een grote financiële tegenslag door lekkage, is het verstandig om een inboedelverzekering en opstalverzekering af te sluiten.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!