Airbnb: hoe ben ik verzekerd bij verhuur van mijn woning?

Steeds meer mensen verhuren een kamer of woning via Airbnb. Airbnb is een online marktplaats voor het (ver)huren van woningen. Toch brengt dit risico’s met zich mee. Wie vergoedt bijvoorbeeld de schade aan uw woning, toegebracht door de huurder? Veel mensen denken bij het verhuren van hun woning niet na over hoe zij verzekerd zijn.

Inboedel- en opstalverzekering

Veel mensen sluiten een particuliere inboedel- en/of opstalverzekering af voor hun woning. Zij zijn dan verzekerd voor privégebruik van de woning en spullen. Veel mensen denken er bij het verhuren van hun huis via Airbnb niet aan om hun verzekering aan te passen, omdat het niet om professionele verhuur gaat en de applicatie zo laagdrempelig is. Toch is het verplicht om uw verzekeraar te laten weten dat u uw huis gaat verhuren. U zult dan vanwege het vergrote risico meer premie moeten betalen, of u zult u elders moeten verzekeren omdat niet alle verzekeraars dit risico willen dekken. Wanneer u dit niet doet loopt u het risico dat u niks uitgekeerd krijgt wanneer u schade lijdt aan uw woning. Lees daarom altijd goed uw polisvoorwaarden door, en pas de verzekering waar nodig aan.

Airbnb verhuurdersgarantie

Airbnb biedt zelf verhuurdersgarantie. Zij beschermen iedere reservering via Airbnb tot een maximaal bedrag van €800.000. Airbnb geeft aan dat de verhuurdersgarantie niet mag worden beschouwd als een vervanging van verzekeringen van huiseigenaren of huurders. Aan deze bescherming zitten dan ook bepaalde voorwaarden, beperkingen en uitsluitingen. Zo is contant geld niet gedekt, zijn de gedeelde of gemeenschappelijke ruimtes uitgesloten van dekking en zijn kostbaarheden zoals sieraden en kunstwerken beperkt verzekerd. Tevens dekken zij particuliere aansprakelijkheid niet. Wanneer een huurder (letsel)schade oploopt door uw eigendommen, bent u hier dus niet voor verzekerd. Het is dan ook verstandig om een gewone particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, om dit risico uit te sluiten. Tevens moet u de schade eerst zelf proberen te regelen met de huurder. Als dit niet lukt, moet u binnen 14 dagen contact opnemen met Airbnb. Na deze termijn is het niet meer mogelijk om de schade te verhalen bij Airbnb.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!