×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Zorgverzekering: vrijwillig eigen risico, is dat verstandig?

Zorgverzekering: vrijwillig eigen risico, is dat verstandig?

zaterdag 4 november 2017 - door Manon Sijm

Zorgverzekering: vrijwillig eigen risico, is dat verstandig?

Iedereen in Nederland heeft standaard een eigen risico van €385,-. Toch kiezen steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico boven op het verplichte eigen risico, waar een lagere premie tegenover staat. Toch kan het verhogen van het eigen risico ook nadelig uitpakken.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag wat iedere Nederlander eerst zelf moet betalen aan zorgkosten, voor de zorgverzekeraar de kosten dekt. Dit bedrag is standaard €385,-. U kunt er voor kiezen dit bedrag te verhogen tot een maximaal bedrag van €885,-, wanneer u verwacht dat u in het aankomende jaar weinig zorg nodig heeft en toch niet aan dit bedrag zal komen. Het verhogen van het eigen risico kan tot wel €30,- per maand aan premie schelen. Toch kan het soms ook nadelig zijn om het eigen risico te verhogen, bijvoorbeeld wanneer u toch onverwacht veel zorg nodig heeft. U zult, wanneer u voor het maximale eigen risico heeft gekozen, tot €885,- zelf moeten betalen.

Cijfers

Uit onderzoek van Vektis blijkt dat 48% van de mensen het verplicht eigen risico verbruikt. Dit is 29% van de mensen in de leeftijdscategorie 18-35 jaar, bijna de helft in de leeftijdscategorie 40-60 jaar en 82% in de leeftijdscategorie 70-85 jaar. Het deel van de mensen dat een vrijwillig eigen risico heeft zal dus vanaf dat moment de kosten alsnog zelf moeten betalen. De mensen zonder vrijwillig eigen risico zullen alles boven de 385 euro vergoed krijgen van hun zorgverzekeraar. Van de mensen met een maximaal eigen risico van 885 euro verbruikt 8% het hele eigen risico.

Verhoogd eigen risico verstandig?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een inschatting te maken over de zorgkosten die u gaat maken in het aankomende jaar. Als u verwacht dat u veel zorg nodig zal hebben, is het verstandig om geen vrijwillig eigen risico te nemen. Als u dit niet verwacht, is het goed om u af te vragen of u het hoge eigen risico in één keer kan betalen als dit nodig is. Als het antwoord nee is, dan kunt u beter toch voor een laag eigen risico gaan. Als u er van uit gaat dat u niet meer dan €385,- aan zorgkosten zal gaan betalen en het geld hebt om in één keer het verhoogde eigen risico te betalen, dan is het wellicht interessant om een vrijwillig eigen risico te nemen.
 

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties