×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Zorg 4: Zorg Voorkomt Zorg

Zorg 4: Zorg Voorkomt Zorg

vrijdag 30 december 2016 - door Klaas Kroezen sr.

Om de zorgkosten voor de toekomst in de hand te kunnen houden zullen we ons moeten richten op het voorkomen van hoge zorgkosten door o.a. betere voeding, meer bewegen en koude.

Voorkom zorgkosten door betere voeding

Voeding

In de zorg gaat jaarlijks zo’n miljard euro om aan inkoop van eten en drinken. Daarvan wordt 30 tot 40 procent weggegooid. Dat is schrijnend als je bedenkt dat 17 procent van de ouderen in zorginstellingen ondervoed is en er jaarlijks 900 miljoen euro aan medicatie en verpleging wordt besteed om die ondervoeding tegen te gaan.

De Sint Maartenskliniek bij Nijmegen startte 15 jaar geleden met zelf in het ziekenhuis te gaan koken met verse producten zonder toevoegingen, met aandacht voor geur en smaak, een andere presentatie én te luisteren naar de wensen van de patiënt. Terug naar de basis met verse en gezonde producten uit de streek. Die aanpak bleek een succes: patiënten aten hun bordjes leeg en medewerkers werden trots op het eten dat zij hadden gemaakt. Door de betere en duurzame inkoop kon de Sint Maartenskliniek de voedselverspilling enorm terugbrengen. Tegelijkertijd leverde dat een behoorlijke kostenbesparing op.

Het tv programma “Hoe word ik 100” laat zien hoe de veel te zware deelnemers door gezonder te eten hun medicatie voor diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en stress kunnen verminderen of helemaal stoppen. Reeds na enige weken waren er aantoonbare resultaten.

Bewegen

Dagelijks een half uur tot een uur intensief bewegen vermindert je stress, voorkomt dat je aders dichtslibben, zorgt dat je bloeddruk laag blijft en verkleint de kans op diabetes en een verhoogd cholesterol.

Stevig wandelen, hardlopen of fitnessen dragen bij aan een gezonde botmassa door zogenaamde botontkalking tegen te gaan.

Je krijgt meer energie door te gaan sporten als je moe bent na een lange werkdag dan onderuitgezakt te gaan zitten. Wanneer je beweegt werken je hart en longen om het bloed door je lichaam te laten circuleren en krijg je meer zuurstof binnen. Gevolg? Je voelt je energieker.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat bewegen goed is voor mensen met dementie. Mensen die meer bewegen zijn mobieler, krijgen minder functionele beperkingen en blijven fysiek beter functioneren. Ook zijn hun cognitieve vermogens beter en hebben ze minder last van stemmings- en gedragsproblemen. Daarnaast heeft beweging een positief effect op de levensduur.

Kortom: bewegen is gezond voor je lijf.

Koude

Een gezondheidsmethode die nog niet zo in zwang is geraakt is blootstelling aan kou.

Koud (af)douchen en de verwarmingsthermostaat onder de twintig graden houden heeft naast een lagere energierekening ook een positieve werking op onze gezondheid. Onderzoeken geven aan dat mensen door de koude minder snel vatbaar zijn voor griep of sneller herstellen van een griep. Vanuit  mijn eigen omgeving ken ik mensen met diabetes, reuma en parkinson bij wie door blootstelling aan koude de medicatie is verminderd en de gezondheidsklachten zijn afgenomen. Dit is geheel tegen de heersende theorieën in en daarom wordt hier nu breed onderzoek naar gedaan.

Toekomst

Er zijn nog veel meer voorbeelden hoe we door anders te leven onze gezondheid kunnen verbeteren. Dit kost niets en verlaagt de zorgkosten. Het wordt tijd dat een groter deel van de beschikbare onderzoekskosten voor de medische wetenschap gaat naar het voorkomen van zorg. Voorkomen van zorg moet een belangrijk lesprogramma worden bij alle medische opleidingen.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties