×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Zorg 3: 980.000 Nederlanders onterecht aan antidepressiva

Zorg 3: 980.000 Nederlanders onterecht aan antidepressiva

dinsdag 27 december 2016 - door Klaas Kroezen sr.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva waarvan maar liefst 980.000 dit beter niet kunnen doen was deze week voorpaginanieuws in dagblad Trouw.

Beter-niet-doen-behandelingen

Een paar weken terug werden we verrast door het bericht dat artsen een lijst van 1.366 beter-niet-doen behandelingen hadden opgesteld. Het grootschalige antidepressivagebruik is een overtreffende trap van verkeerde behandelingen. De wetenschappelijke onderbouwing van de middelen is vaak gebrekkig. Het verslavende karakter en de ernstige bijwerkingen, variërend van gewrichtsaandoeningen, suikerziekte tot dodelijke hartritmestoornissen zijn de negatieve gevolgen van (vaak langdurig) gebruik van antidepressiva.

De eindconclusie in het nieuwsartikel was dat er circa 300 miljoen euro jaarlijks bespaard kan worden op onze ziektekosten door het niet verstrekken van middelen die meer kwaad dan goed doen.

Zoeken naar oorzaken

Op zich is dit naar mijn mening een veel te makkelijke conclusie. Wat we ons moeten afvragen is: 
‘Waarom zijn er meer dan 1 miljoen mensen aan de antidepressiva?’
‘Hoe komt het dat de groep gebruikers de laatste vier jaar met ongeveer 10 % is toegenomen?’
‘Waarom is het voorschrijven van medicijnen nog steeds eerste keus bij de behandelingen?
‘Hoe komt het dat middelen die voor enkele weken tot hooguit een paar maanden voorgeschreven mogen worden door meer dan een half miljoen Nederlanders al vele jaren geslikt worden?’


We moeten met z’n allen presteren in studie, werk, sport en spel om er bij te horen. Iedereen kan echter in een stresssituatie terecht komen. Er zijn gebeurtenissen waar je geen vat op hebt, zoals het overlijden van een dierbare, zonder werk komen zitten, zakken voor een studie, scheidingen etc. Je omgeving leeft in het begin begripvol met je mee. Maar dat begrip is na een paar weken al veel minder want iedereen heeft genoeg aan de eigen besognes.


Dan red je het even niet en zoek je hulp. Daarna gaat het mis. We zullen moeten nadenken hoe wij in ons systeem mensen beter kunnen begeleiden en meer ruimte kunnen geven om zaken te verwerken. Doen we niets dan blijft het aantal gebruikers van antidepressiva stijgen met alle bovengeschetste negatieve gevolgen. De kwaal niet aanpakken maar onderdrukken leidt tot vermindering van je energie. Daarmee word je uiteindelijk niet gelukkig. Als samenleving moeten we er naar streven om zoveel mogelijk mensen gelukkig te laten leven.


 

Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Reacties

Er zijn nog geen reacties