×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Zorg 1: Zorg om de zorg

Zorg 1: Zorg om de zorg

zaterdag 26 november 2016 - door Klaas Kroezen sr.

Zorg om de zorg

De 10 tot 15 procent stijging in 2 jaar van de basisverzekering wekt bij een heleboel mensen wrevel op. Deze week had het NHD (Noord Hollands Dagblad) een enquête waarbij gestemd kon worden op de stelling ‘Stijging zorgpremie verbieden’. Van de 1027 stemmers stemde maar liefst 93% ‘ja’. Hierbij werd de slogan gepubliceerd: ‘Weg met de marktwerking in de zorg. Die heeft gefaald, dus weer terug naar een door de overheid gestuurd ziekenfonds’.

Jaarlijks vergelijken

Het aantal stemmers dat de moeite nam om op de website bij het NHD zijn of haar stem uit te brengen, was twee keer zo hoog als bij de meeste andere enquêtes van de krant. Dit geeft te denken. Mensen zitten niet te wachten om jaarlijks alle zorgaanbieders naast elkaar te vergelijken. Kies je voor een bepaalde verzekeraar op basis van een lage premie, blijkt deze door een veel hogere schadelast het jaar daar op zomaar tot de duurdere verzekeraars te behoren. Je went aan een verzekeraar, weet hoe de declaraties lopen en bij welke zorgverstrekker je verzekeraar wel of niet geheel of gedeeltelijk de kosten vergoed.

Onderhandelingen met zorginstellingen

Op dit moment zijn alle premies bekend, maar is het nog niet duidelijk of de verzekeraars ook contracten hebben afgesloten met de zorginstellingen waar jij graag gebruik van wil maken. Het is überhaupt al een discutabele situatie dat alle zorgverstrekkers jaarlijks contracten moeten afsluiten met alle zorgverzekeraars en dat die onderhandelingen, nu de premies bekend zijn, nog lang niet zijn afgerond. Wat zal dat een geld kosten, jaarlijks weer opnieuw onderhandelen; zowel voor de zorginstellingen als voor de verzekeraars.

Premiestijging terugdringen

Als dit dan leidt tot premiestijgingen die de inflatie een paar maal overtreft, moet het duidelijk zijn dat dit systeem niet gehandhaafd kan blijven. Een paar ideeën bedacht met n.b.v. (nuchter boeren verstand) wil ik hierbij bespreken:

  • Snel stoppen met de door artsen opgestelde lijst van maar liefst 1.366 beter-niet-doen behandelingen die afgelopen week is gepubliceerd. Dit zijn behandelingen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat deze werken.
  • Preventie promoten. Mensen bekend maken met gezond eten. Ongezond voedsel verbieden. Voeding is in de huidige artsenopleiding nog steeds een ondergeschoven kindje. Maak voeding tot de eerste prioriteit in de opleiding bij artsen, maar leer het kinderen ook al vanaf de basisschool.
  • Door de privatisering van de zorg zijn de laatste jaren veel gegevens verzameld over de kosten van de diverse behandelingen. Stel als regering (dus vanuit één instantie), jaarlijks de kosten van de diverse behandelingen vast die ziekenhuizen, artsen en andere hulpverleners mogen rekenen. Stop met de zotheid dat jaarlijks alle zorgverleners met alle zorgverzekeraars individuele afspraken moeten maken. Die kosten kunnen beter besteed worden aan de zorg.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer creatieve ideeën om de zorg in de toekomst goed en betaalbaar te houden. Dat er wat gebeuren moet, staat vast.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties