×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Zomertijd: een vloek of een zegen?

Zomertijd: een vloek of een zegen?

zondag 26 maart 2017 - door Manon Sijm

Zomertijd: een vloek of een zegen?

Hoera! De zomertijd is weer ingegaan. Dit betekent dat het ’s ochtends langer donker is en ’s avonds langer licht blijft. Deze tweemaal jaarlijkse verandering van tijd heeft naast voordelen ook grote nadelen, maar toch doen veel landen van over de hele wereld hier aan mee. Waarom doen we dit eigenlijk?

Geschiedenis zomertijd

De zomertijd werd in 1909 bedacht door de Brit William Willet. Hij vond dat de klok een uur achteruit moest, zodat mensen langer konden genieten van de zomeravonden en er ’s ochtends geen zonlicht verloren ging terwijl mensen sliepen. Pas tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers de zomertijd voor het eerst ingevoerd. De oorlog was duur en door langer gebruik te maken van het zonlicht zouden kolen bespaard kunnen worden. Na de Tweede Wereldoorlog in 1946 werd de zomertijd weer afgeschaft. Om reden van de oliecrisis werden de zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. Mensen zouden in de zomer ’s avonds minder lang de lampen aan hoeven doen, wat olie zou besparen.

Nadelen

De zomer- en wintertijd heeft niet alleen voordelen. Veel mensen vinden het simpelweg een gedoe om de klok steeds voor- en achteruit te zetten, en maar liefst 16 procent van de Nederlanders verslaapt zich door de verandering van winter- naar zomertijd! Ook blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat het verzetten van de klok nadelige gevolgen heeft voor onze gezondheid. Het bioritme wordt verstoord, waardoor mensen zich soms weken lang onuitgeslapen voelen. Er gebeuren hierdoor meer verkeersongelukken, en het aantal hartinfarcten stijgt met 5 procent. Ook gebeuren er meer ongelukken op de werkvloer.

Voordelen

Naast de vele kritiek op de zomer- en wintertijd heeft deze verandering ook zijn voordelen. Zo is de dag langer, en is er dus ook meer tijd om te genieten van de zon en zomerse activiteiten zoals varen of motorrijden. Om zorgeloos te genieten van de zomer is het verstandig om goed verzekerd te zijn. Voor al onze reis- en recreatie verzekeringen kunt u terecht op onze website.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

dennis zegt: op 28-3-2017 om 10:47
geen gezever hierover, gewoon nu de tijd een half uur terug, en dan voor altijd zo laten gaan
Henk zegt: op 28-3-2017 om 08:08
Manon. Welkom en hopelijk heb je veel plezier in je nieuwe job.