×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » (Wild) dier op de weg: uitwijken of doorrijden?

(Wild) dier op de weg: uitwijken of doorrijden?

zaterdag 17 februari 2018 - door Manon Sijm

Schade door een overstekend dier: wie is aansprakelijk?

Jaarlijks vinden er duizenden aanrijdingen met dieren plaats. Een dier dat plotseling oversteekt kan flinke schade aan uw auto veroorzaken. Sommige mensen wijken in een reflex uit. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en kan ook invloed hebben op de schadeafhandeling van de maatschappij. Wie de schade vergoedt hangt ook af van hoe u verzekerd bent en of het om een huisdier of een wild dier gaat.

Schade door huisdier

Wanneer u schade aan uw voertuig heeft door een plots overstekend huisdier, is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Deze zal de opgelopen schade moeten vergoeden. De schade kan vervolgens verhaald worden op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Schade door wild dier

Dieren die in het wild leven hebben geen eigenaar. Niemand kan dan ook aansprakelijk worden gesteld voor eventueel opgelopen schade na een aanrijding. Wanneer u een WA + beperkt casco verzekering of een WA + casco verzekering heeft, wordt de schade aan uw auto vergoed. Het is belangrijk om direct foto’s te maken van de schade en van het dier, zodat u kunt aantonen dat er sprake is van een aanrijding met een dier. Met alleen een WA verzekering bent u hier niet voor verzekerd.

Sommige mensen wijken in een reflex uit voor een overstekend dier. Het dier blijft hierdoor misschien gespaard, maar dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Als u uitwijkt voor een dier en hierdoor schade oploopt, bent u met een WA + beperkt casco verzekering niet verzekerd. U kunt namelijk niet aantonen dat er daadwerkelijk sprake was van het uitwijken voor een dier. Op deze manier proberen verzekeringsmaatschappijen fraude tegen te gaan. U bent alleen verzekerd wanneer u een WA + casco dekking heeft, maar u zult dan wel dalen op de bonus/malus-ladder.

Aanrijding voorkomen

U kunt de volgende maatregelen treffen om de kans op een aanrijding met een dier zo klein mogelijk te maken:

  • Let op de waarschuwingsborden
  • Pas uw snelheid aan in bosrijke gebieden, vooral bij schemer en in het donker
  • Kijk ver vooruit en houdt de bermen in de gaten
  • Probeer niet uit te wijken; het letsel dat u kunt oplopen wanneer u een tegenligger of een boom raakt is vaak groter dan wanneer u het dier raakt


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

zegt: op 21-2-2018 om 09:16