×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Wijzigingen zorgverzekering in 2016

Wijzigingen zorgverzekering in 2016

zaterdag 19 september 2015 - door Stefan Bakker

Wijzigingen zorgverzekering in 2016Het kabinet heeft op Prinsjesdag de begroting voor 2016 gepresenteerd. Ook de zorgverzekering staat hierbij standaard op de agenda. De overheid bepaald jaarlijks wat er tot het basispakket van de zorgverzekering behoort en hoeveel het eigen risico bedraagt. De inhoud van dit basispakket is bij iedere verzekeraar gelijk. Wij hebben alle veranderingen voor de zorgverzekering in 2016 voor u op een rij gezet.


Wat wijzigt er in het basispakket van de zorgverzekering in 2016?

De overheid bepaald jaarlijks wat er in het basispakket van de zorgverzekering wordt opgenomen. Dit veranderd vrijwel ieder jaar, zo ook in 2016. Een aantal basispunten blijft echter ongewijzigd.


Basispakket zorgververzekering 2016

 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis

 • Geneesmiddelen

 • Huisartsenzorg

 • Psychologische hulp

 • Tandheelkundige zorg tot 18 jaar

 • Verloskundige zorg en kraamzorg


Wijzigingen basispakket zorgverzekering 2016

 • Nieuwe medicijnen tegen chronische hepatitus C in basispakket

 • Prenatale chirurgie bij open ruggetje

 • Geen eigen bijdrage meer voor gehoortoestellen kinderen

 • Toevoeging behandeling en medicijn aan basisverzekering (behandeling TIL voor patiënten met een uitgezaaid melanoom en medicijn Belimumab voor patiënten met de ziekte SLE)

 • Prenatale screening tijdens zwangerschap wordt toegevoegd aan het basispakket

 • Vergoeding sportarts toegevoegd


Verhoging eigen risico 2016 naar 385 euro

In 2016 zal het verplichte eigen risico voor de basisverzekering stijgen naar €385. Dit is een verhoging van 10 euro ten opzichte van 2015. Het kabinet ziet dit echter niet als een verhoging, maar als een indexatie van de inflatie in 2016. De meeste zorg valt onder het eigen risico, met uitzondering van de onderstaande gevallen:


 • Bezoek aan de huisarts

 • Verloskundige zorg

 • Kraamzorg

 • Bruikleenartikelen

 • (Tandheelkundige) zorg tot 18 jaar

 • Bruikleenartikelen

 • Griepprik voor risicogroepen


Ook de zorg die vanuit eventuele aanvullende verzekeringen wordt vergoed zijn uitgezonderd van eigen risico. Het eigen risico is sinds de invoering in 2008 ieder jaar nog gestegen. Ter vergelijking, in 2009 werd het eigen risico vastgesteld op €155.Premie zorgverzekering stijgt in 2016

De zorgpremie zal in 2016 maandelijks 7 euro meer bedragen ten opzichte van de huidige jaargang. Dit betekent dat u jaarlijks €84 meer aan premiekosten gaat betalen. Vanaf 2016 komt de premie voor de verplichte basisverzekering dus uit op €1.243, omgerekend €103,58 per maand. In de afgelopen 5 jaar is de premie voor de zorgverzekering gemiddeld met 15% gedaald. Vorig jaar was er echter een omslag te gezien in deze trend gezien de stijging van de zorgverzekeringspremie. Op 19 november dienen alle zorgverzekeraars de premies voor hun verzekeringen bekend te maken.


Verschillende soorten zorgverzekeringen

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om het basispakket van de zorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn meestal verzekerd op de polis van de ouders en hoeven ook geen premie af te dragen. Op het moment dat zij 18 jaar worden moet er betaald worden voor de zorgverzekering (de eerstvolgende maand na de 18e verjaardag) en is het gebruikelijk dat er een eigen polis wordt afgesloten.


Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen en daarom is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen de diverse opties. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar er zit een belangrijk verschil in de manier waarop men zorgkosten vergoed kan krijgen.


Naturapolis

Bij een naturapolis ontvangt u alleen een maximale vergoeding indien er zorg wordt verleend door een zorgverlener die een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Is dit niet het geval? Dan dient u vaak zelf een deel van de kosten op te hoesten.


Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis ontvangt u bij iedere zorgverlener een identieke vergoeding van uw zorgkosten. Hierbij kunt u dus zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Over het algemeen is een restitutiepolis iets duurder dan een naturapolis.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

VerzekerVoordelig.nl zegt: op 8-10-2015 om 13:45
Als u in het buitenland woont dan vervalt de zorgverzekering. Hoe u zich moet verzekeren hangt af van het land waar u woont. Werkt u in Nederland en woont u in het buitenland dan kunt u wel een zorgverzekering voor uzelf afsluiten. Dit geld niet voor eventuele gezinsleden.
George Kaersenhout zegt: op 7-10-2015 om 16:09
Woon in het buitenland is er ook voor mijn situatie een basis verzekering mogelijk? Vr.gr.