×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Welke verzekeringen helpen u bij ziekte tijdens een buitenlandse vakantie?

Welke verzekeringen helpen u bij ziekte tijdens een buitenlandse vakantie?

zaterdag 28 november 2015 - door Klaas Kroezen sr.

Jaarlijks trekken zo’n 7,6 miljoen Nederlanders naar buitenlandse oorden voor een welverdiende vakantie. De meeste mensen beleven een zorgeloze vakantie, maar toch zijn er ook  een aantal zaken die mis kunnen gaan. Zo komen ieder jaar ongeveer 250.000 Nederlandse vakantiegangers in contact met een buitenlandse arts.  Het is daarom goed om te weten hoe bepaalde verzekeringen u kunnen helpen mocht u onverhoopt ziek worden in het buitenland.


Zorgverzekering

De zorgverzekering vergoedt kosten voor medicijnen en behandelingen in het buitenland. Met uw zorgverzekering bent u daarnaast ook verzekerd voor spoedeisende hulp buiten Nederland. In de volgende landen heeft u recht op medische zorg uit het basispakket van dat land:


 • Alle EU landen

 • Bosnië-Herzegovina

 • Kaapverdië

 • Macedonië

 • Marokko

 • Montenegro

 • Servië

 • Tunesië

 • Turkije

 • Liechtenstein

 • Noorwegen

 • IJsland


Gaat u op vakantie naar een land dat niet in dit rijtje staat? Kijk dan in de polisvoorwaarden of u volledig verzekerd bent voor de medische zorg die u nodig hebt.  Zorgverzekeraars gaan uit van de kosten van een gelijke behandeling in Nederland. Hierdoor kan het zijn dat de medische kosten in bepaalde landen niet volledig vergoed worden omdat de zorgkosten in deze landen flink hoger zijn dan in Nederland (zoals in de VS). De kosten bovenop het Nederlandse tarief zijn op dat moment voor eigen rekening.


Reisverzekering

Indien u, naast de dekking van de basiszorgverzekering, ook andere kosten bij ziekte in het buitenland vergoed wilt krijgen is het raadzaam om ook een reisverzekering met aanvullende dekking medische zorg in het buitenland af te sluiten.  De reisverzekering vergoed dan de reiskosten die gemaakt zijn door bezoek aan het ziekenhuis, de extra verblijfkosten, telefoonkosten en overige extra kosten die u heeft moeten maken door uw ziekte.  Daarnaast dekt de reisverzekering eventuele medische kosten die door uw zorgverzekeraar niet worden bekostigd. 


Het verschilt per reisverzekering tot welk bedrag er maximaal geclaimd kan worden. Bij ziekte is het verstandig om de alarmcentrale van uw reisverzekering zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Deze centrale is dag en nacht telefonisch bereikbaar en kan u bij ziekte met allerlei zaken helpen.


Annuleringsverzekering

Komt u in het ziekenhuis terecht en wordt u daardoor genoodzaakt de vakantie vroegtijdig af te breken? Dan kunt u de kosten van de verloren vakantiedagen claimen op de annuleringsverzekering. De vergoeding wordt berekend als volgt: de totale reissom gedeeld door het aantal reisdagen en dit resultaat vermenigvuldigt met het aantal dagen dat u in het ziekenhuis hebt gelegen.


Niet vergeten!

 • Het telefoonnummer van de alarmcentrale van de reisverzekering

 • Het telefoonnummer van de alarmcentrale van de zorgverzekeraar.

 • Een EHIC: Gaat u naar een land binnen de EU op vakantie? Vergeet dan niet uw European Health Card (EHIC) mee te nemen. Deze kaart is een jaar lang geldig en kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Geschreven door: Martine Kroezen


Reacties

Er zijn nog geen reacties
Zorgverzekering berekenen