×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Wat verandert er in 2018 in de zorg?

Wat verandert er in 2018 in de zorg?

zaterdag 5 augustus 2017 - door Manon Sijm

Wat verandert er in 2018 in de zorg?

De zorgpremies stegen in 2017 al gemiddeld met 7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Er wordt verwacht dat de premies in 2018 opnieuw met gemiddeld 7 à 8 procent zullen stijgen. Dit komt doordat verzekeraars 400 miljoen euro moeten terugbetalen door tegenvallende cijfers van het zorgverzekeringsfonds. Hoe dit komt en wat er in 2018 nog meer zal veranderen wordt besproken in dit artikel.

Hoe zit dat?

Zorgverzekeraars krijgen op twee manieren geld binnen; door de zorgpremie die iedereen betaalt en door de werkgeversbijdrage van werkgevers en zzp’ers. De zorgpremie gaat rechtstreeks naar de maatschappij, maar de werkgeversbijdrage gaat eerst naar het zorgverzekeringsfonds. Dit fonds wordt beheerd door het zorginstituut. Zij bepalen door middel van een formule hoeveel de verzekeringsmaatschappijen krijgen van deze werkgeversbijdrage. Dit bedrag is ongeveer even hoog als het bedrag wat wij met zijn allen betalen aan zorgpremies.

Doordat er bekend is gemaakt dat er in 2015 minder zorgkosten zijn gedeclareerd voor chronische ziekten, heeft het zorginstituut besloten dat de verzekeringsmaatschappijen in 2016 te veel geld hebben gekregen en 400 miljoen euro zullen moeten terugbetalen. Dit bedrag zal betaald moeten worden van reserves die de maatschappijen hebben opgebouwd. Deze reserves zouden in de eerste instantie worden gebruikt om de premies in 2018 te verlagen. De premies zullen dus hoogstwaarschijnlijk, ook in verband met de inflatie, opnieuw stijgen.

Premiestijging staat nog niet vast

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt dat de premies van de zorgverzekeringen in 2018 nog niet vast staan en er dus ook nog niks over te zeggen valt. Ze hebben laten weten uit te gaan zoeken waar deze 400 miljoen euro op gebaseerd is. Minister Schippers stelt dat verzekeringsmaatschappijen nog meer uit hun reserves moeten putten, zodat de premies vooralsnog niet omhoog gaan.

Veranderingen 2018

De stijging van de premies van 2017 ten opzichte van 2016 was volgens de verzekeringsmaatschappijen te wijten aan de uitbreiding van het basispakket. De overheid heeft op 19 mei bekend gemaakt dat het basispakket in 2018 verder zal worden uitgebreid. Zo is al bekend dat oncologiepatiënten die behandeld worden met immuuntherapie vanaf volgend jaar een vergoeding krijgen voor het zittend ziekenvervoer van en naar de zorgverlener. Daarnaast zullen patiënten met artrose aan heup- en kniegewrichten de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed krijgen. Tevens zal er in 2018 een volledige dekking zijn voor medicijnen tegen hepatitis C. Het pakket is voorwaardelijk uitgebreid met een nieuwe behandeling van erfelijke borstkanker en zenuwstimulatie bij ernstige verstopping van de darmen.

Op Prinsjesdag 19 september 2017 zal de regering de uiteindelijke inhoud van de basisverzekering van aankomend jaar bekend maken, net zoals het eigen risico. Uiterlijk 12 november moeten de maatschappijen hun pakketten met de daarbij behorende premies bekend maken. Vanaf half november is het mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen naar een betere of voordeligere zorgverzekeraar.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

j.serier zegt: op 9-9-2017 om 12:52
Ik ben lid van het bestuur van een afdeling van de PCOB. Ik vraag mij af wat er met de premie ZVW wordt gedaan die wij aan de Belastingdienst betalen. Inmiddels is al bekend dat het E.R. zal stijgen naar ca. €400,00 p.p.. Tezamen met de premiestijging zal dit lijden tot vermijding van specialistische hulp door de ouderen die AOW ontvangen + een klein pensioentje. Als HUBA weet ik dat er veel van die gevallen zijn.