×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Waarom zijn er steeds minder oldtimers op de weg te vinden?

Waarom zijn er steeds minder oldtimers op de weg te vinden?

zaterdag 1 augustus 2015 - door Machteld Jansen Verplanke

Het aantal auto’s van 25 jaar of ouder in Nederland is voor het tweede jaar op rij gedaald. Vanaf 2008 tot 2013 was een stijging in het aantal oldtimers te zien van 40%. In 2013 waren er 320.260 oldtimers in Nederland op de weg te vinden. Vanaf dat jaar is er een daling ingetreden. Volgens het CBS heeft dit te maken met de aanscherping van de regels voor wegenbelasting in 2012.


Het zomerseizoen leent zich om lekker te gaan toeren met uw oldtimer. Toch is er een duidelijke daling te zien van het aantal oldtimers in Nederland. De daling is het sterkst in het aandeel diesel- en lpg-auto's van 25 tot veertig jaar oud, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. Ten opzichte van een jaar eerder is er sprake van een daling van 30 procent. Voor 2012 waren oldtimers geheel vrijgesteld van wegenbelasting en het was dus voordeliger om in een oldtimer te rijden. Vanaf 1 januari 2014 zijn alleen  oldtimers van 40 jaar of ouder nog belastingvrij. Het aantal oldtimers van veertig jaar of ouder neemt daarom nog wel toe in Nederland.


Het uitgangspunt voor het afschaffen van de wegenbelasting

Jonge oldtimers rijden relatief veel kilometers. Dit duidt aan dat deze niet alleen voor recreatief verkeer worden gebruikt, maar ook voor dagelijks gebruik. De uitstoot van oldtimers is een stuk hoger. Vanuit milieuoogpunt gekeken is de daling van het aantal oldtimers een goede ontwikkeling. Uit het belastingplan van 2014 blijkt dat de uitstoot van oldtimers in 2011 bijna 3 kiloton stikstofoxiden (NOx) en 0,2 kiloton fijnstof (PM10) bedroeg. Oldtimers waren daarmee verantwoordelijk voor 10% van de NOx-emissie en 5% van de PM10-emissie van personenauto’s, terwijl hun bijdrage in het aantal voertuigkilometers maar zo’n 1,5% bedraagt.


Het terugdringen van de relatief jonge oldtimers op diesel draagt dan ook bij aan de verbetering van de lokale luchtkwaliteit, met name in gemeenten. In 2015 is gemeten dat NOx-emissie van personenauto’s in 2015 is gedaald met 3 à 4% (0,7 kiloton). De verbrandingsemissie van fijnstof daalt met circa 5%, positieve berichten voor het milieu.


Ook vanuit budgettaire overwegingen is er gekozen voor het afschaffen van de vrijstelling. De afschaffing leidt tot een besparing van € 153 miljoen. Een ander belangrijk uitgangspunt is het cultureel erfgoed. Een oldtimer is een cultureel rijdend erfgoed dat behouden moet blijven. Het dagelijks gebruik van oldtimers werkt dit niet in de hand.


Oldtimerverzekering bij VerzekerVoordelig.nl

Als u een oldtimer heeft wilt u deze natuurlijk verzekeren. Bij VerzekerVoordelig.nl kunt u kiezen uit verschillende dekkingen. De oldtimerverzekering is geschikt voor personenauto’s of bestelauto’s minimaal ouder dan 20 jaar. Let op, een andere personenauto voor dagelijks gebruik is wel een vereiste. Er geldt alleen een dekking voor recreatief of hobbymatig gebruik.


Vraag

Vindt u dat de afschaffing van de vrijstelling van de wegenbelasting voor oldtimers een goede ontwikkeling is gezien het bovenstaande uitgangspunt?


Machteld als schrijver

Over Machteld Jansen Verplanke

Machteld houdt zich voornamelijk bezig met ondersteunend werk binnen de klantenservice bij VerzekerVoordelig.nl. Als enthousiaste jongeling bekommert Machteld zich met name op het op orde brengen van papierwerk. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Machteld u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties