×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » #VraagVanDeWeek: Wat te doen bij parkeerschade door een onbekende dader?

#VraagVanDeWeek: Wat te doen bij parkeerschade door een onbekende dader?

donderdag 11 september 2014 - door Stefan Bakker

Bron: zelf.nl

Iedere twee weken behandelen Stefan, Evert en Ben in de #VraagVanDeWeek een vraag die ons team vaak krijgt van onze klanten. Deze week leggen wij uit wat je moet doen bij parkeerschade door een onbekende dader.


Een onvervalste parkeerschade. U let bij het parkeren toch wel op hoeveel ruimte er zit tussen uw auto en de andere auto(‘s)? Ga er bij het inparkeren vanuit dat andere personen genoeg ruimte moeten hebben om hun autodeur te openen en in te stappen. Maar natuurlijk, het blijft een risico. Sommige mensen besteden geen aandacht aan de naast gelegen auto bij het openen van hun portier. Dan kan het zomaar eens zijn dat de naast gelegen auto beschadigd raakt. Mensen met een klein beetje fatsoen laten wel een briefje of iets in die trant achter om de bestuurder van de beschadigde auto hiervan op de hoogte te stellen en contact- en adresgegevens door te geven. Maar er zijn zeker ook mensen die dit niet doen om verschillende redenen. Op dat moment is het niet bekend wie de dader is. Dan is er dus geen tegenpartij om het in verzekeringstermen uit te drukken. Als bekend is wie de dader is, kan de schade op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van de schuldige geclaimd worden. Maar hoe krijgt u het schadebedrag terug als de dader niet bekend is bij een parkeerschade? Deze vraag verdient een goed antwoord! Laten we het overzichtelijk maken met een voorbeeld.Stel dat u zojuist de nodige boodschappen heeft gedaan en dat u bij terugkomst een lelijke deuk vindt in de zijkant van uw autoportier. Het zal vast iemand zijn geweest die zijn portier te hard heeft opengeklapt waarna dit een deuk in uw auto heeft  veroorzaakt. De dader valt op dat moment natuurlijk moeilijk aan te wijzen. Hoe krijg ik mijn schade dan toch vergoed?


Kan ik de parkeerschade claimen bij mijn verzekeraar?


Als u een autoverzekering met een WA+Casco dekking heeft afgesloten, kunt u de schade claimen bij uw verzekeraar. Wanneer u claimt op uw cascoverzekering, geldt het eigen risico van de polis. U dient dan een volledig ingevuld schadeformulier, een kopie procesverbaal en eventueel foto’s van de schade naar uw verzekeraar of assurantietussenpersoon toe te sturen. Wanneer de maatschappij de schade niet kan verhalen op het Waarborgfonds of wanneer u niet beschikt over een no-claimbeschermer, zult u waarschijnlijk een aantal treden terugvallen in korting, die u heeft opgebouwd middels schadevrije jaren. Meer informatie hierover kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering.


Hoe claim ik mijn parkeerschade als ik niet volledig casco verzekerd ben?

Wanneer u echter een autoverzekering met een lagere dekking hebt afgesloten, dus WA of WA + Beperkt Casco, dan kunt u deze parkeerschade niet bij uw verzekeraar claimen. Dat zorgt toch voor een probleem. Voor situaties als deze bestaat echter het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor mensen die door een ongeluk met een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar, omdat dat voertuig onbekend of onverzekerd is. Het Waarborgfonds vergoedt echter alleen uw schade als u op tijd iets aantoonbaars heeft gedaan om erachter te komen wie de dader is. Aangifte doen valt onder de mogelijkheden. Ons advies is om dit sowieso altijd bij dit soort schades te doen. U kunt ook omwonenden vragen of ze iets hebben gezien of een advertentie plaatsen.  Als er binnen 14 dagen na het schadegeval geen actie ondernomen is, vergoedt het Waarborgfonds de schade niet. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk aangifte te doen. Aangifte kunt u zowel telefonisch (0900-8844) als online doen (www.politie.nl/aangifte).


Heb ik ook getuigenverklaringen nodig om mijn schade te kunnen claimen?

U dient naam en adresgegevens te noteren van personen die hebben gezien dat uw voertuig onbeschadigd geparkeerd is en op deze wijze beschadigd is teruggevonden. Uw eigen verklaring is voor het Waarborgfonds niet genoeg om uw schade te vergoeden. De getuigen moeten hun verklaring eventueel voor een rechter willen herhalen. Wellicht zijn er ook andere ‘stille getuigen’ die kunnen helpen bij het claimen van de schade. U kunt hierbij denken aan afgereden onderdelen van de andere auto, glasscherven of laksporen. Maak hier foto’s van en stuur deze mee bij de schademelding. Het Waarborgfonds schakelt vaak een schade-expert in om de hoogte van de schade vast te stellen en om na te gaan of de schade wel door een motorvoertuig is veroorzaakt.


Wat vergoedt het Waarborgfonds Motorverkeer?

Het Waarborgfonds kan alleen schade vergoeden die is veroorzaakt door een motorvoertuig. Het begrip motorvoertuig wordt door het Waarborgfonds heel ruim uitgelegd, zo valt schade door gekoppelde aanhangwagens en afgevallen lading hier ook onder. Schade door vandalisme of andere oorzaken worden door het Waarborgfonds niet vergoed.


Hoe dien ik een claim in bij het Waarborgfonds Motorverkeer?


Als bovenstaande punten overeenkomen met uw situatie, kunt u (online) een schade melden bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Voor het indienen van een claim klikt u hier. Bij het online indienen van een claim vult u een burgerservicenummer in geeft u antwoord op de gestelde vragen. U legt ook een verklaring af. Getuigen kunnen online ook direct een verklaring invullen. Dit kan echter ook later. Er geldt een eigen risico van €250. Als het schadebedrag lager is heeft het dus geen zin om de schade te melden.

Hoe snel wordt mijn schade afgehandeld?

Nadat het Waarborgfonds Motorverkeer uw claim heeft ontvangen, krijgt u zo snel mogelijk bericht van hun. Meestal beslissen zij binnen één maand of zij de schade vergoeden of niet. Wanneer u de benodigde stukken niet heeft opgestuurd, kan het eventueel langer duren.


Wij helpen u graag met het oplossen van meer vraagstukken. Heeft u ook een vraag over uw verzekering? Laat het ons dan weten! Wij beantwoorden al uw vragen zo snel mogelijk en zullen wekelijks één vraag van jullie uitgebreid behandelen in onze #VraagVanDeWeek, zodat andere mensen ook van deze informatie kunnen profiteren!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

VerzekerVoordelig.nl zegt: op 22-10-2018 om 07:03
Hangt ervan af hoe u verzekerd bent.We raden u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar die kan dit nakijken en u advies geven.
Custers zegt: op 19-10-2018 om 20:49
Vraag, ik heb parkeerschade aan mijn auto (deukje) van het portier van een krap naastgeparkeerde auto. Ik heb een briefje achter gelaten met het verzoek om kontact op te nemen, helaas geen gehoor. Ik heb het kenteken van t voertuig! Hoe nu verder?
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 23-2-2018 om 14:14
Beste Nick, Dit betreft toch wel degelijk het verlaten van een plaats ongeval. Hiervoor kun je online aangifte doen via de website van de politie: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-verlaten-plaats-ongeval.html
Nick zegt: op 23-2-2018 om 12:42
Aangifte doen bij de politie is helaas niet mogelijk. Er is geen strafbaar feit gepleegd. Voor vernieling is er opzet nodig. Verlaten plaats ongeval is het ook niet, omdat het geen rijdend voertuig is.