×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Verzekeraars ontwikkelen apps om smartphonegebruik in de auto te stoppen

Verzekeraars ontwikkelen apps om smartphonegebruik in de auto te stoppen

maandag 18 april 2016 - door Martine Kroezen

Verzekeraars ontwikkelen apps om smartphonegebruik in de auto te stoppenEen groot deel van de automobilisten maakt gebruik van zijn smartphone tijdens het rijden. Het blijkt hier vaak om de wat jongere bestuurders te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat bijna de helft van de bestuurders tussen de 17 en 34 jaar tijdens het rijden op de smartphone kijkt. Handelingen als deze leiden de aandacht af en vergroten de kans op een ongeluk aanzienlijk. Dit is de reden dat verschillende verzekeraars bezig zijn met het ontwikkelen van applicaties die het smartphonegebruik in de auto moeten stoppen.


Veel ongevallen door smartphonegebruik

Door het gebruik van de smartphone hebben jongeren, volgens stichting TeamAlert, ongeveer 1,4 keer meer kans op een ongeval met letselschade. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en Veilig Verkeer Nederland blijkt dan ook dat er door smartphonegebruik ieder jaar helaas enkele tientallen dodelijke verkeerslachtoffers vallen. Daarnaast worden er nog eens enkele honderden auto-ongelukken zonder dodelijke afloop veroorzaakt door bestuurders die afgeleid raken door de smartphone.


Is een schade ontstaan door smartphonegebruik gedekt?

De meeste verzekeringsmaatschappijen keren in geen geval uit bij een ongeluk veroorzaakt door smartphonegebruik. Het gebruik van dit device in de auto tijdens het rijden valt namelijk onder roekeloos rijgedrag. Echter, het is voor verzekeraars vaak niet aan te tonen dat een auto-ongeluk is veroorzaakt door smartphonegebruik. Dit is de reden waarom ontstane schade als gevolg van smartphonegebruik vaak onterecht vergoed wordt door de verzekeringsmaatschappijen. 


Wat is de oplossing?

Voor verzekeringsmaatschappijen zorgt het gebruik van de smartphone in de auto voor veel extra risico. Alhoewel verzekeraars de precieze cijfers niet hebben, gaan zij ervan uit dat er grote bedragen worden uitgekeerd aan schades die veroorzaakt zijn door smartphonegebruik tijdens het rijden.


Verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben op dit probleem ingespeeld door apps te ontwikkelen die het smartphone gebruik in de auto moeten stoppen. Zo is er bijvoorbeeld een applicatie ontwikkelt die meldingen van de mobiele telefoon blokkeert zodra de auto harder dan 15 kilometer per uur rijdt. Bestuurders hebben echter nog wel de mogelijkheid tot handsfree bellen en het volgen van de navigatie bij deze app.


De meeste van dit soort initiatieven staan nu nog los van de verzekering. In de toekomst is het heel goed denkbaar dat verzekeraars zo’n app wel aan de autoverzekering gaan koppelen. Zo zouden klanten bij het gebruik van deze applicatie direct korting kunnen krijgen op hun autoverzekering, omdat het risico op een ongeval wordt verkleind.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

W.A. van den Bos zegt: op 17-5-2016 om 19:42
De heer of mevrouw Everwijn raad ik aan wat nederlandse les te nemen. Misschien dat "dit gebeurd" dan niet meer met een d wordt geschreven maar met een t. Staat zo dom, zie je. Of schrijft deze persoon ook "hij loopd"?
everwijn zegt: op 17-5-2016 om 17:04
Het is natuurlijk weer typisch dat dit gebeurd in Nederland, Maar de app uitzetten kan natuurlijk ook, of kan je als bijrijder ook niet meer gebruik maken van je apps. Zie het niet gebeuren dat dit heel Nederland gaat veranderen. Het enige wat er gebeurd is zoals altijd, de privacy. De verzekeraar weet precies wanneer en hoeveel je achter het stuur zit. Ka de premie omhaag als je te vel rijd.
J.W. Meijer zegt: op 17-5-2016 om 16:32
Dit lijkt me een heel goed idee, te vaak zie ik mensen in de auto bellen en rijden ze links achter je als je aan het inhalen bent ook nog eens kort op je bumper. Je ziet ze dan ook nog regelmatig op hun scherm kijken terwijl er maar ongeveer 3 tot 4 tussenruimte is. Dit is levensgevaarlijk en je ziet ze dan ook nog vaak een beetje slingeren van links naar rechts. Zie het behoorlijk vaak en ook in busjes met snel bezorging en zelfs vrachtwagens. Heb zelfs gezien dat een vrachtwagen zo heen en weer ging dat er 3 x een auto die aan het inhalen was bijna geplet werd tussen deze vrachtwagen en de midden vangrail. Dacht dat de man dronken was een heb de politie gebeld die hem aangehouden hebben, conclusie niet dronken maar aan het bellen. Hoe stom kun je zijn als vrachtwagenchauffeur die professioneel hoort te zijn. Ben zelf ook vrachtwagenchauffeur geweest en ben echt wel wat gewend, maar dit was levensgevaarlijk en had ongelukken veroorzaakt als de personenauto's niet keihard hadden geremd.