×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Verplichte verzekering tegen overstromingen een goed idee?

Verplichte verzekering tegen overstromingen een goed idee?

zondag 3 september 2017 - door Martine Kroezen

verplichte verzekering tegen overstromingen een goed idee? Doordat het klimaat aan het veranderen is, zullen wij in Nederland steeds vaker te maken krijgen met extreem weer en overstromingen. De schade na een overstroming kan zeer groot zijn. Dit is onlangs maar weer gebleken toen een gedeelte van de Amerikaanse staat Texas onder water stond na orkaan Harvey. Vanwege het grote risico voor verzekeringsmaatschappijen willen zij overstromingsschade niet verzekeren.

Overstromingsschade aan woning vaak niet gedekt

Na de Watersnoodramp van 1953 hebben de meeste verzekeraars besloten om schade als gevolg van een overstroming niet meer te verzekeren. De schadebedragen kunnen namelijk zeer hoog oplopen en hierdoor kunnen de maatschappijen het risico lopen om bij een overstroming failliet te gaan. In de wet "tegemoetkoming schade bij rampen’’ is wel opgenomen dat mensen die schade hebben aan hun inboedel of woning, als gevolg van een overstroming, recht hebben op een vergoeding van de overheid. De voorwaarde van deze vergoeding is wel dat de schade niet "redelijkerwijs verzekerbaar" is. Ook de hoogte van de vergoeding is niet duidelijk in deze wet vastgesteld.

Verplicht verzekeren?

Volgens het Verbond van Verzekeraars is een verplichte verzekering wellicht de oplossing om alle schade bij een overstroming met zekerheid te kunnen vergoeden. De verplichte verzekering voor huiseigenaren zou een onderdeel moeten worden van de opstalverzekering. Uit onderzoek blijkt dat de premie voor zo’n verplichte verzekering ongeveer €1,- tot €1,50 per maand zou kosten. Voorwaarde is wel dat huiseigenaren, die in de delen van Nederland wonen met weinig tot geen kans op overstromingen, ook mee zouden moeten betalen voor een risico dat ze niet lopen.

Wat wel en niet verzekerd?

Overstromingschade, die als direct gevolg van het breken van kades, dijken of andere waterkeringen ontstaat, is bij bijna geen enkele maatschappij gedekt. Ook schade door instorting of grondverzakking, als gevolg van een overstroming, is bijna nooit gedekt. Bij veel maatschappijen is schade door brand of ontploffing als gevolg van een overstroming weer wel gedekt. Welke soorten schades er precies onder de dekking van uw opstalverzekering vallen, kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden van uw opstalverzekeringWat vindt u van dit artikel? Laat ons weten

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties