×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Verkiezingen 15 maart: de visie van de politieke partijen op het zorgstelsel

Verkiezingen 15 maart: de visie van de politieke partijen op het zorgstelsel

zaterdag 11 maart 2017 - door Martine Kroezen

Verkiezingen 15 maart: de visie van de politieke partijen op het zorgstelsel

De verkiezingen komen er weer aan. Onderwerpen die veel in debatten voorkomen, zijn de kosten van de zorg en de zorgverzekering. Voor u is het belangrijk om te weten hoe de verschillende partijen over de zorg denken. Welke partijen zijn bijvoorbeeld voor of tegen het afschaffen van het eigen risico en wat vinden de partijen van het huidige zorgstelsel.

Het eigen risico

Waarvoor dient het?
Het eigen risico is door de overheid ingesteld om de zorg uit het basispakket betaalbaar te houden. Echter, voor de meeste mensen is het eigen risico een grote financiële last. Voor sommige mensen is het zelfs een reden om een bezoek aan een dokter uit te stellen. Ook bestaat er grote onvrede onder de Nederlanders over het feit dat het eigen risico in de afgelopen jaren flink gestegen is. In 2011 bedroeg het namelijk nog €220,- terwijl het eigen risico voor 2017 al €385,- bedraagt.

Gevolgen afschaffen
Het afschaffen van het eigen risico zal de overheid veel geld gaan kosten. Volgens het Centraal Plan Bureau zullen deze extra kosten voor de overheid 4,5 miljard euro bedragen. Deze extra kosten zullen resulteren in een stijging van de verzekeringspremies. Volgens minister Schippers zal deze premiestijging voor de zorgverzekering gemiddeld €284,- per jaar bedragen. Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau blijkt dat de gemiddelde verzekerde daartegenover €260,- zal gaan besparen als het eigen risico afgeschaft zou worden. Gemiddeld wordt namelijk €260,- per jaar van het eigen risico verbruikt.


Standpunt partijen
D66 en VVD zijn voor behoud van het eigen risico. De SP, SGP, PVV, PvdD, PVDA, GroenLinks en 50Plus zijn voor afschaffen. CDA, Christen Unie en SGP zijn van mening dat het eigen risico verlaagd moet worden.

Huidige zorgstelsel of Nationaal zorgfonds

Het huidige zorgstelsel
Het huidige zorgstelsel bestaat uit een aantal wetten die als doel hebben om de zorg betaalbaar te maken voor iedereen. Sommige politieke partijen zijn van mening dat het huidige zorgstelsel niet goed functioneert. Zij vinden dat zorgverzekeraars te veel geld verspillen en dat de concurrentie tussen zorgverzekeraars niet in het belang is van de verzekerden.

Het nationaal zorgfonds
Met de invoering van een Nationaal Zorgfonds worden de taken van de zorgverzekeraars bij de overheid ondergebracht. Tevens zal het eigen risico verdwijnen en zal het basispakket flink uitgebreid worden. Ook zal iedereen een eigen arts en ziekenhuis mogen kiezen. Critici zijn van mening dat het instellen van een Nationaal Zorgfonds te hoge kosten met zich mee zal brengen. Volgens berekeningen van het Centraal Plan Bureau zullen de kosten bij afschaffen van het huidige zorgstelsel zo’n zes miljard bedragen.

Standpunt politieke partijen
De SP, PvdD en 50Plus zijn voor de invoering van een Nationaal Zorgfonds. CDA, Christen Unie, D66, GroenLinks, PVDA, PVV, SGP en VVD willen het huidige zorgstelsel behouden.

Overige onderwerpen

Dure medicijnen
Kosten voor medicijnen bedragen een groot deel van de zorgkosten in Nederland. Vorig jaar bedroegen de kosten voor medicijnen bijna 4,7 miljard euro. Ondanks dat er in het verleden al een aantal maatregelen zijn genomen om de kosten om laag te krijgen, vinden de meeste partijen dat er verandering moet komen aan de hoge kosten van medicijnen.

De basisverzekering
Uit de basisverzekering krijgt u de belangrijkste zorg vergoed. De partijen nemen verschillende standpunten in over de basisverzekering. De partijen GroenLinks en SP willen een bredere basisverzekering realiseren. De PvdD wil de verkleining van het basispakket tegengaan. Het CDA wil dat er 1 basispolis per verzekeraar komt. De ChristenUnie stemt voor minder polisaanbod en minder verschillende labels. De SGP vindt dat er binnen de basisbeurs gekeken moet worden naar wat wel en wat niet werkt. De PVDA wil dat alle verzekeraars een uniforme basisverzekeringpolis gaan aanbieden. De VVD wil het huidige basispakket behouden. Tenslotte hebben D66 en PVV niets in hun verkiezingsprogramma opgenomen over de mogelijke uitbreiding van de basisbeurs.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties