×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Verhoging van de bpm: stijgt de autoverzekeringspremie ook?

Verhoging van de bpm: stijgt de autoverzekeringspremie ook?

zaterdag 1 september 2018 - door Manon Sijm

Verhoging bpm: stijgt de autoverzekeringspremie ook?

Vanaf 1 september is de zo genoemde bpm belasting, welke u betaalt over een nieuwe of geïmporteerde auto of motor, gestegen. Hierdoor zult u in de toekomst fors meer moeten betalen voor een voertuig. Maar weet u dat dit ook gevolgen heeft voor uw verzekeringspremie?

Wat is bpm?

Bpm staat voor ‘belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Bpm is belasting welke je eenmalig betaalt wanneer je een auto of motor koopt of importeert. De belasting die je betaalt over een motor of auto is niet voor ieder voertuig gelijk, maar wordt bepaald op basis van de catalogusprijs en de milieuvriendelijkheid van het voertuig. Hoe meer fijnstof een auto of motor uitstoot, hoe hoger de bpm. Tot 2020 betaal je voor de aanschaf van een elektrische auto zelfs helemaal geen bpm.

Waarom stijgt het bpm?

De vervuilende stoffen die een auto uitstoot werden voorheen gemeten met de NEDC-proef. Een vernieuwde proef, de WLTP-proef, meet veel nauwkeuriger hoeveel een auto uitstoot. Hierdoor blijkt dat de uitstoot in de meeste gevallen hoger is dan men dacht, waardoor de belasting ook omhoog gaat. De gemiddelde belasting over een auto stijgt hierdoor van €3927,- naar €4620,-.

Premiestijging door verhoging bpm?

Door de verhoogde bpm, stijgt de aanschafwaarde van een auto. Wanneer u in de toekomst een auto of motor aanschaft, zal de premie van uw verzekering daardoor waarschijnlijk hoger zijn dan voor de stijging van het bpm. Bij het berekenen van de premie gaat men namelijk uit van de catalogusprijs van de auto, en hier zit de belasting in meeberekend.

Een uitzondering geldt voor ondernemers met een bestelauto. Zij kunnen de bpm terugvorderen bij de Belastingdienst, waardoor de aanschafwaarde van de auto lager is. De verzekeringspremie wordt vervolgens berekend over het bedrag waarvoor de auto gekocht is, waardoor de premie ook lager is.

Verhoging per 1 september

Voertuigen die al voor 1 september op kenteken geregistreerd stonden, vallen nog onder het oude bpm tarief. De nieuwste auto’s die nog geregistreerd moeten worden, evenals geïmporteerde auto’s, hebben te maken met de verhoging van de belasting. U kunt dus nog even profiteren van auto’s met een lager bpm. Wilt u helemaal geen bpm betalen, dan kunt u dus ook tot en met 2020 profiteren van de belastingvrije aankoop van een volledig elektrische auto.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Murat zegt: op 5-9-2018 om 12:26
Álles