×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Veilig motorrijden met deze tips!

Veilig motorrijden met deze tips!

maandag 12 maart 2018 - door Manon Sijm

Maak uw motor rijklaar!

De kouden dagen zitten erop. Grote kans dat uw motor de hele winter in de stalling heeft gestaan. Nu is het weer tijd om uw motor rijklaar te maken! In dit artikel leest u wat u allemaal moet doen voor u uw eerste rit gaat maken. Wist u ook dat er een speciale motorverzekering bestaat met winterstop, waardoor u minder premie hoeft te betalen?

Motorverzekering

Iedere bezitter van een motor is verplicht om een motorverzekering te hebben. Maar wist u dat er ook speciale winterstop verzekeringen bestaan? U bent dan wél verzekerd, maar u mag in de maanden december tot er met april niet de weg op met uw motor. U motor moet gedurende deze maanden in een motorstalling, garage of garagebox geplaatst worden en het kenteken moet geschorst worden bij het RDW. Het rij-risico wordt dus niet meer gedekt in deze periode. Het voordeel hiervan is dat u korting krijgt op uw premie omdat u uw motor in de wintermaanden niet gebruikt. Daarnaast blijft de dekking voor onder andere diefstal en brand wel van kracht indien u een WA + beperkt casco of WA + casco dekking heeft afgesloten. Als u weer wilt gaan rijden is het dus belangrijk om de schorsing van het kenteken bij het RDW op te heffen.

Motor rijklaar maken

De meeste motoren hebben de afgelopen maanden binnen gestaan. Voor u uw eerste rit maakt, is het belangrijk om de volgende dingen te controleren:

  • Controleer de lading van de accu. Als de accu van de motor in de winter niet aan een druppellader lag, is de kans groot dat de accu gedeeltelijk of zelfs helemaal is ontladen. Vooral door de kou loopt een accu extra snel leeg. Als de verlichting nog een beetje brand, kunt u de accu gewoon weer opladen. Mocht de accu helemaal leeg zijn, dan is het vaak te laat en zult u de accu moeten vervangen.
  • Controleer de bandenspanning. De bandenspanning is belangrijk voor een goede ligging op de weg. Veel motorrijders vergeten dat de bandenspanning door het stilstaan en de kou aardig gezakt kan zijn. Mede hierdoor gebeuren er extra veel motorongelukken in de eerste mooie week na de winter.
  • Controleer de vloeistoffen. Na de winter is het belangrijk om de olie te verversen en indien nodig het filter te vervangen. Zo voorkomt u dat de leidingen verstopt raken. Controleer ook de inhoud van de koelvloeistof en remvloeistof. Oude remvloeistof kan luchtbelletjes bevatten, waardoor de remwerking afneemt.
  • Controleer je verlichting. Na de winterperiode is het belangrijk om te controleren of alle verlichting nog werkt. Vergeet vooral de richtingaanwijzers en remlichten niet.
  • Controleer de remmen. Versleten remblokjes kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. U moet deze dan ook tijdig vervangen.
  • Controleer op lekkages. Als er onder de motor een plas ligt, is het van belang om te controleren of er ergens een lekkage is. Bij lekkage is het verstandig om uw motor na te laten kijken bij een garage.

Uzelf rijklaar maken

Buiten de motor, moet u uzelf ook rijklaar maken. Het is goed om te kijken of uw motorkleding nog goed zit en om het vizier van uw helm te controleren op beschadigingen. Als er veel krassen op het vizier zitten, kan dit bij felle zon voor verblinding zorgen tijdens het rijden. Een vizier is vaak los verkrijgbaar, maar wist u dat een helm ook maar 3-10 jaar meegaat, afhankelijk van het soort helm? Ook wanneer deze niet gebruikt wordt. Na deze periode is de helm niet meer beschermend genoeg, en is deze aan vervanging toe. Motorkleding is duur, en daarom is het verstandig om een 'helm, kleding en schoenen' dekking af te sluiten bij uw motorverzekering. U bent dan verzekerd bij diefstal en beschadiging van uw outfit.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties