×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Steeds meer milieuzones in Europa

Steeds meer milieuzones in Europa

dinsdag 18 juli 2017 - door Manon Sijm

Steeds meer milieuzones in Europa

In steeds meer Europese landen worden milieuzones ingesteld. In deze zones gelden regels om de uitstoot van voertuigen te verminderen en de luchtkwaliteit te bevorderen. Dit wordt onder andere gedaan door een verplichte milieusticker in te stellen voor uw voertuig, of tijden in te stellen wanneer u de stad niet mag betreden met uw voertuig. In dit artikel leest u in welke landen en steden u een milieusticker nodig heeft en welke regels andere milieuzones handhaven.

Duitsland

De koploper op het gebied van milieuzones is Duitsland. Als u naar Duitsland op vakantie gaat is het in veel steden verplicht om een Umweltplakette te hebben. Deze gele of groene sticker (afhankelijk van hoe vervuilend uw voertuig is) moet op de voorruit van het voertuig geplakt worden. U kunt dit vignet online of bij een ANWB-winkel kopen voor ongeveer 10 tot 15 euro. Zeer oude auto’s komen niet in aanmerking voor een sticker en mogen de steden dus ook niet betreden. Het begin van een milieugebied is te zien aan een bord met “Umweltzone” erop. Het kleine bordje onder dit bord geeft aan of alleen auto’s met een groene sticker, of ook auto’s met een gele sticker het gebied mogen betreden. In Duitsland is er nog maar één milieugebied die auto’s met een gele sticker toelaat. Als u geen sticker heeft of de verkeerde sticker, riskeert u een boete die kan oplopen tot 80 euro. Als u op doorreis bent door Duitsland en op de snelweg of buiten de milieuzones blijft, heeft u geen sticker nodig.

Frankrijk

In Frankrijk is sinds 1 februari 2017 Parijs ingesteld als een milieuzone. In Lyon en Grenoble zijn ‘incidentele’ milieuzones actief, welke worden geactiveerd wanneer de kwaliteit van de lucht slecht is. U kunt een milieuzone herkennen aan een bord met “Zone circulation restreinte” erop. Voor deze zones heeft u ook een milieusticker nodig. In Frankrijk zijn er 6 verschillende kleuren stickers, welke aangeven hoe vervuilend uw auto is. U kunt deze Crit’Air online bestellen voor €4,80. Doe dit op tijd, want de bezorgtijd van het vignet kan oplopen tot vijf weken. Indien u geen milieusticker heeft riskeert u een boete van 68 euro.

Andere Europese steden

  • In Italië worden (delen van) steden op bepaalde tijden van de dag afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen. Dit wordt aangegeven met een bord met “Zona traffico limitato” (ZTL) erop. In sommige steden zoals Milaan geldt dat je de stad wel in mag rijden, maar alleen wanneer u een Ecopass aanschaft.
  • In Spanje zijn milieuzones ingericht die alleen per voertuig toegankelijk zijn voor vergunninghouders. Dit wordt aangegeven met het bord “Area de prioridad residencial”.
  • In Noorwegen worden stadcentra afgesloten voor voertuigen die op diesel rijden, wanneer er een te hoog niveau van luchtverontreiniging wordt gemeten. Dit wordt een dag van te voren aangekondigd op tv en radio.
  • In België geldt voor Antwerpen en Linkeroever een lage-emissiezone (LEZ). Dit houdt in dat de meest vervuilende auto’s de stad niet in mogen.
  • Naast de bovengenoemde zones, zijn er in Europa nog veel meer milieuzones. De regels die voor milieugebieden gelden zijn complex en voor ieder land anders. Het is daarom belangrijk om u van te voren goed te informeren wanneer u met de auto naar het buitenland gaat.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties