×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Scooter of quad huren in het buitenland? Denk aan de risico's!

Scooter of quad huren in het buitenland? Denk aan de risico's!

maandag 10 augustus 2015 - door Stefan Bakker

Het huren van een scooter of quad op vakantie wordt steeds populairder. Met name voor jongeren is het gebruik van deze gemotoriseerde voertuigen een goedkope manier om zich in het buitenland te verplaatsen. In veel gevallen zijn vakantiegangers zich echter niet bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. Daarnaast weten mensen vaak niet hoe zij verzekerd zijn bij een eventuele (letsel)schade. Geregeld raken veel vakantiegangers dan ook in de problemen, met name bij een ongeval.


Met een scooter of bromfiets heeft u de mogelijkheid om plekken te verkennen die met de auto niet altijd even goed begaanbaar zijn. Hetzelfde geldt in principe voor een quad. Dit voertuig wordt vaak gebruikt om een off-road omgeving te verkennen. Bovendien zijn de huurprijzen voor veel van deze voertuigen vaak interessant. De risico’s bij het huren van deze motorrijtuigen wordt door veel mensen echter onderschat. Op het Griekse eiland Kos is afgelopen week een Nederlandse vrouw van 19 jaar oud om het leven gekomen bij een ongeluk met een gehuurde quad. Dit ongeluk is alweer het derde incident in korte tijd in het buitenland waarbij het een Nederlander op een gehuurde quad betreft.


Verzekeren van een gehuurde scooter

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen. Wanneer u schade veroorzaakt met een gehuurde scooter of quad op reis, dan bent u hiervoor niet verzekerd met uw Nederlandse reisverzekering. Ook niet op een eventuele scooterverzekering of quadverzekering die u in Nederland heeft afgesloten. Om het risico van een schade te dekken dient u dus een losse verzekering bij het gehuurde voertuig af te sluiten. In veel gevallen kan dit bij het buitenlandse bedrijf waar u de scooter huurt en is dit vaak zelfs verplicht.


Ook hier is echter een groot risico aan verbonden. Veel mensen verbinden zich namelijk klakkeloos aan een verzekering die hen door de verhuurder van het motorvoertuig wordt aangeboden, zonder bewust te zijn van de bijbehorende verzekeringsvoorwaarden. Zo kan het verkeren dat u bij een schade alsnog een groot gedeelte van het schadebedrag aan de verhuurder zult moeten betalen, ondanks het feit dat u verzekerd bent. Tsja, als u had geweten dat er een eigen risico van €200,- aan de gebeurtenis was verbonden, dan had u zich waarschijnlijk wel bedacht. Vraag dus altijd naar de huurovereenkomst en lees het document zorgvuldig door. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.


Medische kosten bij een ongeval

We hebben het nu gehad over schade aan het rijtuig zelf, maar hoe werkt het dan bij letselschade? Wanneer u in het buitenland bij een ongeluk betrokken bent geraakt en letselschade heeft opgelopen, wilt u de medische kosten die hieraan verbonden zijn natuurlijk graag kunnen verhalen op uw verzekeraar. Medische kosten in het buitenland kunnen gedekt zijn op een reisverzekering of zorgverzekering. In mijn eerdere artikel leest u dat uw zorgverzekering enkel de kosten voor behandeling vergoedt tegen Nederlandse prijzen. In bepaalde landen kunnen medische tarieven tot wel vijf keer hoger liggen dan in Nederland. Hiervoor sluit u een reisverzekering af die medische kosten en eventueel repatriëring (letterlijk: naar het vaderland terugkeren) dekt.


Dragen van helm

U doet er goed aan om de kans op een ernstige letselschade zoveel mogelijk te verkleinen. Het dragen van een helm is daarom natuurlijk niet te missen. In Nederland is het dragen van een helm verplicht voor bestuurders en bijrijders  van scooters, bromfietsen en quads. In de meeste Europese landen is de helmplicht voor bovenstaande voertuigen van toepassing. Dit geldt ook voor veel landen buiten de EU. Het dragen van een helm heeft niet alleen invloed op uw veiligheid, maar ook bij het claimen van een letselschade bij een verzekeraar. Indien u betrokken raakt bij een aanrijding en u draagt geen helm, dan zal de verzekeraar het schadebedrag vrijwel zeker niet uitkeren. Ook de lokale politie is meestal extra alert op toeristen die zonder helm de genoemde motorrijtuigen besturen.


Laat u niet verrassen!

De risico’s bij het huren van gemotoriseerde voertuigen in het buitenland worden vaak onderschat. Laat u niet verrassen en wees u bewust van het feit dat de kans op een schade groter is dan in Nederland. Weggebruikers in het buitenland gedragen zich in veel gevallen namelijk anders dan in ons eigen kleine kikkerlandje. Zorg er daarnaast voor dat u altijd uw rijbewijs bij de hand heeft. Mocht u onverhoopt betrokken raken bij een ongeluk, dan kunt u altijd aantonen dat u rijbevoegd bent.


Ook kunnen in het buitenland andere verkeersregels gelden voor bestuurders van dergelijke motorrijtuigen. Laat u goed informeren over deze verkeersregels. Deze kunnen per land en per type voertuig verschillen. Over het algemeen treedt de politie namelijk strenger op tegen toeristen die zich niet aan de verkeersregels houden dan tegen de lokale bevolking. 


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

VerzekerVoordelig.nl zegt: op 2-8-2019 om 11:25
Beste Jose, Wat een vervelende situatie. Voor het huren van een quad in Kreta is de minimale leedtijd 21 jaar en moet je in bezit zijn van rijbewijs B. Wij hebben geen inzicht in de verzekering die de verhuurder heeft voor zijn quads. Ook hebben wij geen inzage in de eventuele verklaring die uw zoon heeft ondertekend voordat hij op de quad mocht rijden. Helaas kunnen wij u dus niet verder informeren. Indien u nog vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Jose zegt: op 1-8-2019 om 22:14
Hoi, mijn zoon van 20 jaar had quad gehuurd op Kreta. Hij is de vangrail ingereden, quad schade. Hij gelukkig niet gewond. Nu gaf hij full insurance met CDW. Maar moest toch 984 euro.schade betalen !!! Ze dreigden met politie etc. Dus heeft hij betaald. Ook.denk ik dat de verhuurder hem niet eens een quad had mogen verhuren , want je dient toch 21 jaar te zijn?
mevr de dalie zegt: op 23-4-2018 om 13:48
helaas ben ik ook in kreta aangereden door een school brommers. Ik loop sindsdien moeilijk, ondanks mijn hoge leeftijd: 94 nu laat ik mij voortaan goed voorlichten en dit zal mij de komende jaren niet meer overkomen.
Zanna zegt: op 12-4-2018 om 10:02
Helaas ben ik ook opgelicht bij het hiren van een scooter in thailand. Gelukkig kun je het wel voorkomen. Hier vond ik nog meer bruikbare tips: https://backpackhacks.nl/359/de-scooter-scam/
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 15-9-2015 om 09:00
Beste Patrick, Over het algemeen is schade welke is veroorzaakt met een motorrijtuig uitgesloten van dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. Wij adviseren u dan ook uw eigen polisvoorwaarden er op na te slaan.
Patrick zegt: op 13-9-2015 om 18:10
Hoi Stefan. Vorige week hebben wij in Kreta onze gehuurde quad Total löss gereden. In de bergen ben ik Door de hitte flauw gevallen en van de weg geraakt. We moesten een eigen risico betalen van €450. Kan ik dat verhalen op bv mijn aansprakelijkheid verzekering in nl? Groet Patrick