×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Schadevrije jaren: hoe zit dat precies?

Schadevrije jaren: hoe zit dat precies?

zaterdag 24 februari 2018 - door Manon Sijm

Schadevrije jaren: hoe zit dat precies?

Wij krijgen geregeld vragen over schadevrije jaren. Voor veel mensen is hier onduidelijkheid over. In dit artikel krijgt u onder andere antwoord op de vraag of u schadevrije jaren op meerdere voertuigen kan gebruiken, of u schadevrije jaren van uw bromfiets kan gebruiken op uw autoverzekering, en wie de schadevrije jaren krijgt na een echtscheiding.

Wat zijn schadevrije jaren?

Voor ieder jaar dat u schadevrij rijdt, krijgt u een extra schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting u krijgt. Deze korting verschilt per verzekeringsmaatschappij. Heeft u zelf schade veroorzaakt en claimt u dit op uw verzekering? Dan gaat u achteruit in schadevrije jaren. Veel mensen denken dat dit met één jaar per schade daalt, maar dit is niet zo. Na een schade gaat u gemiddeld met vier tot zes schadevrije jaren achteruit en u zal dan meer premie moeten betalen. Met een kleine schade is het daarom vaak slim om de reparatiekosten zelf te betalen. Schadevrije jaren zijn 3 jaar geldig. Als u schadevrije jaren heeft opgebouwd, maar daarna 3 jaar geen voertuig in uw bezit heeft, komen deze dus helaas te vervallen.

Auto en motor

Met een auto- of motorverzekering bouwt u schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren worden bijgehouden in Roy-data. Verkoopt u uw voertuig? Dan kunt u deze schadevrije jaren gebruiken voor korting op de verzekering van een ander voertuig. U kunt schadevrije jaren dus niet op twee voertuigen tegelijkertijd gebruiken, maar u krijgt bij ons wel korting op het tweede voertuig die bij ons verzekerd is. Als u twee voertuigen bezit, kunt u wel op beide voertuigen schadevrije jaren opbouwen. Schadevrije jaren opgebouwd met een motorverzekering, kunnen na verkoop van de motor ook op een autoverzekering worden gebruikt, en andersom.

Bromfiets

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kunnen er ook schadevrije jaren opgebouwd worden op een bromfietsverzekering. Na het beëindigen van uw bromfietsverzekering krijgt u een royementsaanhangsel, waarin staat hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Het is zeer belangrijk om deze te bewaren, aangezien deze schadevrije jaren niet genoteerd worden in Roy-data. U kunt aan de hand van dit document aan uw nieuwe verzekeraar bewijzen dat u deze schadevrije jaren heeft opgebouwd. Omdat deze schadevrije jaren niet in Roy-data staan, kunt u ze ook niet gebruiken voor korting op uw auto- of motorverzekering. Sommige verzekeringsmaatschappijen, zoals Reaal, bieden geen mogelijkheid tot het opbouwen van schadevrije jaren. Deze maatschappijen bieden dan vaak verzekeringen aan met standaard een lagere premie.

Schadevrije jaren overdragen

Mensen die samen wonen, rijden vaak in dezelfde auto. In feite bouw je dan dus samen schadevrije jaren op. Helaas komen de schadevrije jaren maar op naam van één persoon te staan. Na een echtscheiding begint één van de twee dus weer met nul schadevrije jaren. Degene die de auto houdt en dus ook de verzekering op naam heeft, krijgt de schadevrije jaren. Wel is het soms mogelijk om een afstandsverklaring te tekenen, waarin de ene ex-partner (een deel van) de schadevrije jaren kan overdragen aan de andere ex-partner.

Mensen die een leaseauto rijden bouwen officieel geen schadevrije jaren op. Bij uw leasemaatschappij kunt u na beëindiging van uw leasecontract wel vragen om een leaseverklaring, waarin staat hoeveel schades u heeft geclaimd. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij kan u aan de hand van deze gegevens schadevrije jaren toekennen. Een leaseverklaring is één jaar geldig.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties