×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Rijbewijs verlopen: is uw auto dan nog verzekerd?

Rijbewijs verlopen: is uw auto dan nog verzekerd?

maandag 7 mei 2018 - door Manon Sijm

Rijbewijs verlopen: is uw auto dan nog verzekerd?

In Nederland is een rijbewijs tien jaar geldig. Als de verloopdatum nadert, ontvangt u van de overheid een waarschuwing dat u uw rijbewijs moet verlengen. Helaas zien mensen dit bericht nog wel eens over het hoofd of vergeten zij hem alsnog tijdig te verlengen. Maar wist u dat rijden met een verlopen rijbewijs grote consequenties kan hebben?

Boete

Als uw rijbewijs verlopen is, mag u niet meer de openbare weg op met uw voertuig. Doet u dit toch, dan riskeert u een boete van 90 euro. Als u langer dan een jaar met een verlopen rijbewijs rijdt, kan deze boete zelfs oplopen tot 340 euro. De regel dat u opnieuw rijexamen moet doen als uw rijbewijs voor langere tijd is verlopen, geldt alleen als deze sinds juli 1985 niet meer verlengd is.

Verzekering

Veel mensen weten wel dat ze een boete riskeren wanneer zij zonder rijbewijs rijden, maar weten niet dat er nog meer consequenties zijn. In Nederland bent u verplicht minimaal een Wettelijke-Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor ieder voertuig met een kenteken. Als uw rijbewijs verlopen is, bent u niet meer verzekerd wanneer u een ongeluk veroorzaakt. U zult de schade aan uw voertuig en eventueel aan een ander voertuig zelf moeten betalen. Dit kan al oplopen tot een flink bedrag, maar stelt u eens voor dat iemand door uw toedoen invalide raakt. U zult hier een flinke schadevergoeding voor moeten betalen, wat kan oplopen tot honderdduizenden euro’s als iemand bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt.

Bereken snel uw premie!

Om er zeker van te zijn dat u goed verzekerd bent bij een ongeval, is het verstandig om naast het hebben van een geldig rijbewijs, ook een goede verzekering af te sluiten. Op onze website vindt u meer informatie over de verkeer- en vervoer verzekeringen die wij aanbieden, waaronder de autoverzekering. Hier kunt u ook direct een snelle berekenig maken om te zien welke verzekering voor u het voordeligst is.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

VerzekerVoordelig.nl zegt: op 27-1-2020 om 08:16
Beste heer, mevrouw Frieser, Zolang de bestuurder van uw auto in het bezit is van een geldig rijbewijs, is de auto verzekerd. Met vriendelijke groeten, VerzekerVoordelig.nl
A.R.Frieser zegt: op 24-1-2020 om 09:37
Is mijn auto wel verzekerd als ik bij hem in de auto zit. Of als mijn zoon de auto gebruikt
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 23-7-2019 om 06:56
Beste Sam, Zoals in het artikel ook staat vermeld mag je zonder het bezit van een geldig rijbewijs geen auto besturen. Dit geldt ook voor een geleende auto.
Sam zegt: op 23-7-2019 om 06:52
Correct email adres nu.
Sam zegt: op 23-7-2019 om 06:50
Ik heb een gezondheidsverklaring afgeleverd op 25 maart 2019. Vanaf 1 Juni is mijn rijbewijs verlopen. Tijd genoeg dus, leek mij. Net gebeld met het CBR, aardige medewerker trouwens. Hij vertelde mij dat ik GEEN auto mag rijden. Mijn behandeling ging hij nu in de versnelling zetten en ik hoor binnen 10 werkdagen van het CBR. MAAR GOED, MAG IK NU WEL IN EEN GELEENDE AUTO RIJDEN? Ik rij dus nu al 57 dagen met een ongeldig rijbewijs. Ik twijfel aan de beslissingen van het CBR.
Gerda Verwoerd zegt: op 16-4-2019 om 19:29
Ik ben 75+, ik heb alle benodigde papieren 12 februari opgestuurd. 30 april verloopt mijn rijbewijs. Maar door de chaos bij het CBR is mijn rijbewijs niet tijdig klaar!!!! Als dat de vereenzaming van de ouderen niet in de hand werkt dan weet ik het niet meer!!!!
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 21-3-2019 om 08:13
Beste Henny, Zolang de bestuurder beschikt over een geldig rijbewijs is er ook dekking op de autoverzekering.
henny steernberg zegt: op 20-3-2019 om 22:22
is mijn auto wel verzekert als mijn zoon er in rijd en ik er naast zit?
Joeri zegt: op 6-3-2019 om 08:08
Wat een onzin dat je direct niet meer verzekerd bent! je betaald toch gewoon premie... Hier zouden verzekeraars wel een stukje coulanter kunnen zijn. Ik kreeg pas een paar dagen voor de verloopdatum een brief van de RDW en ik kan pas over 2-wkn terecht bij de gemeente voor de aanvraag en dan moet ik nog een week wachten voor ik hem kan ophalen. Denken jullie dat mijn baas zegt 'ga maar even een paar weken thuis werken?' Ik denk het niet...
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 3-1-2019 om 08:29
Beste Toos, Zoals in het artikel ook staat vermeld mag je zonder het bezit van een geldig rijbewijs geen auto besturen. U bent dan ook te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het tijdig verlengen van het rijbewijs.
toos zegt: op 2-1-2019 om 19:10
Hallo, heb vorige week verlenging van mijn rijbewijs aangevraagd (31-12 verlopen). mijn rijbewijs zou 8-1 klaar zijn. Mag ik nog autorijden? En stel dat mijn rijbewijs pas 20-1 klaar is ivm vertraging. Dat is toch niet mijn schuld maar dan mag ik dus 3 weken niet autorijden? ik hoor het graag. Mvg Toos
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 27-12-2018 om 09:19
Wanneer uw rijbewijs is verlopen mag u volgens de wet niet meer met de auto gaan rijden. Dit betekent vervolgens ook dat er geen dekking meer is voor eventuele schade die u aan anderen toebrengt. Indien u toch gaat rijden met een rijbewijs dat verlopen is bent u dus dubbel in overtreding. Het is immers niet toegestaan om te gaan rijden en daarnaast bent u niet verzekerd op het moment dat u schade rijdt bij anderen.
Richard van der Laan zegt: op 24-12-2018 om 14:49
Lees uw voorwaarden. In sommige polissen staat dat u met een verlopen rijbewijs wel degelijk WA verzekerd bent mits u nog niet de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt.
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 5-11-2018 om 14:56
Dat klopt indien het rijbewijs is ingenomen mag er geen enkel motorrijtuig bestuurd worden.
S van den Berg zegt: op 5-11-2018 om 11:10
Als je rijbewijs wordt ingevorderd door de politie, mag je dan met geen ander voertuig meer rijden behalve met de fiets?