×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Reis annuleren vanwege het zika-virus: heb ik recht op een vergoeding?

Reis annuleren vanwege het zika-virus: heb ik recht op een vergoeding?

zaterdag 13 februari 2016 - door Martine Kroezen

Reis annuleren vanwege het zika-virus: heb ik recht op een vergoeding?Op dit moment  verspreid het zika-virus zich razendsnel in Midden- en Zuid-Amerika. Ook in landen buiten Midden- en Zuid-Amerika, zoals Thailand, komt het virus voor. Tot nu toe is het bekend dat twintig Nederlandse reizigers besmet zijn geraakt met het zika-virus. Nederland heeft (nog) geen negatief reisadvies afgegeven voor mensen die een gebied willen waar het zika-virus heerst. Maar wat als u de reis door deze omstandigheden zelf wilt annuleren? Heeft u hierbij recht op een teruggave vanuit uw annuleringsverzekering?


Symptomen zikakoorts

De symptomen van het zika-virus zijn vrij mild vergeleken met ziekten als malaria en knokkelkoorts. Ongeveer 75% van de mensen die besmet zijn met het zika-virus ondervindt zelfs helemaal geen klachten. De andere 25% krijgt drie tot twaalf dagen na de muggenbeet zikakoorts. Symptomen van zikakoorts zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, lichte koorts en spier- en gewrichtspijn. Veruit de meeste mensen zijn na twee tot zeven dagen weer hersteld. Tegen het virus is op dit moment nog geen werkzame behandeling mogelijk.


Zwangere vrouwen en het zika-virus

Voor ongeboren baby’s is het zika-virus helaas niet geheel ongevaarlijk. Als een zwangere vrouw in de eerste drie maanden van de zwangerschap besmet raakt met het virus kan dit leiden tot hersenschade bij het ongeboren kind. De kinderen kunnen geboren worden met onderontwikkelde hersenen en een te kleine schedel. Daarnaast hebben zij een grotere kans op een verstandelijke beperking. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vrouwen die zanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn om niet af te reizen naar Midden- en Zuid Amerika. Verspreiding van het zika-virus binnen Nederland is overigens zeer onwaarschijnlijk omdat de muggen die het virus overbrengen niet in Nederland voorkomen.


Annuleringsverzekering en zika-virus

Uw vakantie annuleren vanwege angst voor het oplopen van het zika-virus? Het annuleren van een reis naar een zika-gebied is niet standaard gedekt op de annuleringsverzekering. Indien u een reis heeft geboekt naar een zika-gebied en het risico niet aandurft, kunt u het beste contact opnemen met de reisorganisatie waar u de reis heeft geboekt. De meeste reisorganisaties zijn coulant en kijken samen met u naar de mogelijkheid om de reis om te boeken. 


Annuleren van de reis

Bent u zwanger en heeft u eerder een reis geboekt naar een zika-gebied? Dan is het begrijpelijk dat u deze reis wilt annuleren. De risico’s voor een ongeboren baby zijn namelijk groot. De kwaliteit van leven van de ongeboren baby kan door een besmetting namelijk drastisch verminderen. Welke moeder wil dit nou risico lopen?


Wat betreft de annuleringsverzekering ben ik daarom van mening dat alle verzekeringsmaatschappijen een mogelijke besmetting met het zika-virus voor zwangere vrouwen als een geldige annuleringsreden moeten zien. Verzekeringsmaatschappijen zouden dan wel als voorwaarde kunnen stellen dat zwangere vrouwen aan moeten kunnen tonen dat zij de reis hebben geboekt voordat het zika-virus in het nieuws kwam. Voor niet-zwangere vrouwen is het risico waarschijnlijk niet groot genoeg om het zika-virus als geldige annuleringsreden te zien.


Landen waar het zika-virus momenteel voorkomt:

Barbados El Salvador Kaapverdië Samoa
Bolivia Frans-Guyana Martinique Suriname
Brazilië Guadeloupe Mexico Thailand
Colombia Guatemala Nicaragua Tonga
Costa Rica Guyana Panama Venezuela
Curaçao Haïti Paraguay Virgin Islands
Dominicaanse Republiek Honduras Puerto Rico
Ecuador Jamaica Saint-Martin


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties