×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Opbouw schadevrije jaren eindelijk gelijkgesteld

Opbouw schadevrije jaren eindelijk gelijkgesteld

dinsdag 9 februari 2016 - door Martine Kroezen

Opbouw schadevrije jaren eindelijk gelijkgesteldTot 1 januari van dit jaar was het gevoerde beleid door verzekeraars wat betreft schadevrije jaren nog al eens verwarrend. Bij de ene verzekeraar had u de kans om bij een schade meer korting te verliezen dan bij de andere.  Vanaf 1 januari 2016 is deze terugval bij alle verzekeringsmaatschappijen echter gelijk. Dit maakt het voor u een stuk duidelijker en het is bovendien eerlijker. Hieronder volgt een overzicht waarin het actuele beleid rondom schadevrije jaren wordt uitgelegd.


Hoe bouwt u schadevrije jaren op?

Schadevrije jaren bouwt u op gedurende de looptijd van een verzekering, als deze op uw naam staat. Voor ieder jaar dat u geen schade claimt, verdient u één schadevrij jaar. De no-claimkorting, die de premie bepaalt, stijgt naarmate u meer schadevrije jaren heeft. Heeft u bijvoorbeeld tien schadevrije jaren opgebouwd? Dan betaalt u een stuk minder premie voor dezelfde verzekering dan iemand die één schadevrij jaar heeft.


U kunt schadevrije jaren meenemen als u naar een andere verzekeraar gaat. Tevens is het in sommige gevallen, zoals bij overlijden of bij een scheiding, mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. U kunt schadevrije jaren maar voor één verzekering tegelijk gebruiken. 


Terugval schadevrije jaren bij een claim

Als u een schade claimt, verliest u schadevrije jaren. U verliest bijvoorbeeld schadevrije jaren bij het claimen van schade aan uw eigen auto, of als u aansprakelijk bent voor een schade aan een andere auto. Het kan ook voorkomen dat u schadevrije jaren verliest als u een schade claimt die niet door u veroorzaakt is. Dit gaat bijvoorbeeld om schades waarvan de dader niet bekend is, zoals bij vandalisme en parkeerschades.


Bij de volgende soorten schades verliest u geen schadevrije jaren als u een schade claimt:


 • schade door hagel

 • schade door een aardbeving

 • schade door een uitbarsting van een vulkaan

 • schade door een lawines, een aardverschuiving, een overstroming of een vloedgolf.

 • ruitschade

 • stormschade(minstens windkracht 7)

 • schade door brand, ontploffing, kortsluiting of blikseminslag

 • schade door een aanrijding met een wild dier

 • schade door joyriding

 • inbraakschade

 • schade ontstaan door luchtvaartuig

 • schade door het vervoer van gewonde personen

 • schade door diefstal of verduistering


Indien u een schade heeft die niet in het rijtje staat, verliest u als u de schade claimt 5 schadevrije jaren. Deze regeling geldt niet als u vijftien schadevrije jaren of meer heeft. In dat geval valt u bij een schade altijd terug naar tien schadevrije jaren. U kunt ook een negatief aantal schadevrije jaren hebben. Echter, de verzekeringsmaatschappijen hebben een benedengrens van min vijf schadevrije jaren vastgesteld. 


Hoe werken de kortingstreden?

Als u schadevrije jaren opbouwt krijgt u meer en als u schadevrije jaren verliest minder korting van de verzekeraar. Hoeveel korting u krijgt of verliest verschilt per verzekeringsmaatschappij. Alle verzekeraars hebben daarom een tabel, ook wel Bonus-Malusladder genoemd, waarmee u zelf de korting kunt berekenen. De Bonus-Malusladder kunt u in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar terugvinden.


Waar kunt u nagaan hoeveel schadevrije jaren u heeft?

Verzekeraars vermelden uw schadevrije jaren altijd op het polisblad. Bij beëindiging van de verzekering ontvangt u altijd een royementspolis waar het totaal aantal opgebouwde schadevrije jaren ook op vermeld staan.  Ook moeten verzekeraars de schadevrije jaren registreren in Roy-data. Dit is een landelijke databank voor schadevrije jaren. Aan de hand van deze databank kunnen nieuwe verzekeraars altijd nagaan hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd en kunnen ze deze overnemen.


U moet er wel rekening mee houden dat schadevrije jaren niet eeuwig geldig blijven als deze niet gebruikt worden. Bij sommige verzekeraars zijn schadevrije jaren slechts 1 jaar geldig. Bij VerzekerVoordelig.nl worden schadevrije jaren tot maximaal 3 jaar na royement van uw vorige motorrijtuigverzekering toegekend.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

zegt: op 6-5-2019 om 13:37
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 4-3-2016 om 08:55
Beste heer/mevrouw Vos, U kunt het beste uw polisvoorwaarden even doorlezen of uw verzekeringsmaatschappij bellen. In principe is er geen sprake van terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting bij een schade die onder de Beperkt Cascoverzekering valt. Onder de Beperkt Cascoverzekering vallen onder andere schades zoals; diefstal van het voertuig, inbraak, stormschade, hagelschade, brandschade en aanrijding met dieren. Dit zijn allemaal evenementen wat niet gezien wordt als "eigen schuld" schade. Indien u nog vragen heeft zijn wij bereikbaar op telefoonnummer 0228-511211 of kunt u ons e-mailen: klantenservice@verzekervoordelig.nl. Met vriendelijke groet, VerzekerVoordelig.nl
D.M. Vos zegt: op 2-3-2016 om 17:22
Wat is verzekerd? nou ik had 80% noclaim en 20 bonus sterren, ben alles kwijt geraakt door inbraken in mijn auto. Dus dit is niet verzekerd Anders was had ik het nu nog. 35 jaar mijn rijbewijs nog nooit 1 aanrijding gemaakt of welke schade dan ook. Alleen inbraakschade en alles kwijt. Mag nu gewoon de hoogste premie betalen.