×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Nieuwe boot: heb ik een vaarbewijs nodig?

Nieuwe boot: heb ik een vaarbewijs nodig?

zaterdag 31 maart 2018 - door Martine Kroezen

Plezierboot

De zomer is in aantocht, het weer wordt zonniger en als u bij water woont, overweegt u misschien een boot aan te schaffen. Nu vraagt u zich af, heb ik hier een vaarbewijs voor nodig?

Vaarbewijzen, hoe zit dat nou?

Als u de boot alleen op Nederlandse vaarwateren wilt gebruiken, heeft u alleen een vaarbewijs nodig wanneer uw boot langer is dan 15 meter of een topsnelheid heeft die boven 20 km/u ligt. Dit betekent dat u voor de meeste kleine pleziervaartuigen goed zit zonder vaarbewijs. Maar ga wel altijd na of u een vaarbewijs nodig heeft. De boete voor varen zonder passend vaarbewijs bedraagt in Nederland namelijk 550 euro en kan in andere Europese landen nog hoger oplopen.

Verschillende soorten vaarbewijzen

Indien uw boot langer is dan 15 meter of sneller kan dan 20 km/u heeft u een vaarbewijs nodig. Er bestaan twee soorten vaarbewijzen: een grote en een kleine. De grootte van het vaarbewijs bepaalt welk soort vaartuig u mag besturen. Een vaarbewijs bestaat ook uit delen. Deze delen bepalen op wat voor soort wateren u mag varen. 

Welke heb ik dan nodig?

Met de volgende vaarbewijzen mag u de volgende vaartuigen besturen:

Klein vaarbewijs:

  • Boten tussen 15 en 25 meter voor privé gebruik
  • Capaciteit max 12 personen

Groot vaarbewijs:

  • Boten langer dan 20 meter voor commercieel gebruik
  • Capaciteit van meer dan 12 personen

Delen:

Met het vaarbewijs deel 1 mag u in Nederland op kleine wateren varen en met deel 2 op grotere wateren.

Internationaal

In Europa verschillen de eisen rond vaarbewijzen sterk. Als u uw boot voor internationale vakanties wil gebruiken is het raadzaam om eerst na te gaan welk vaarbewijs u nodig heeft in het land van uw vakantiebestemming. U kunt hier meer informatie vinden over dit onderwerp.  

En mijn verzekering?

Het hebben van een bootverzekering is niet verplicht maar ook geen overbodige luxe. U kunt bij een ongeluk met uw boot namelijk grote schade veroorzaken aan zowel uw eigen boot als ook aan andere vaartuigen. Via onze website kunt u snel en gemakkelijk bootverzekeringen vergelijken en afsluiten!
 

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties