×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Mogen schadevrije jaren dubbel gebruikt worden?

Mogen schadevrije jaren dubbel gebruikt worden?

zaterdag 5 november 2016 - door Maaike Buijsman

Mogen schadevrije jaren dubbel gebruikt worden?

Wanneer u een motorrijtuigverzekering afsluit wordt u altijd gevraagd of u schadevrije jaren heeft opgebouwd. De ervaring leert dat het bij veel verzekerden niet duidelijk is of én welke schadevrije jaren er opgegeven kunnen worden.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouwt u op met een motorrijtuigverzekering, mits de verzekering deze opbouw kent. Er zijn namelijk ook verzekeringen die worden aangeboden waarbij er géén schadevrije jaren worden opgebouwd. Let u daar dus goed op als u een verzekering afsluit. Als u een verzekering kiest waarbij schadevrije jaren worden opgebouwd, dan bouwt u ieder jaar een schadevrij jaar op als u geen schuldschade claimt bij uw verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op uw verzekeringspremie. Als u wel een schuldschade claimt, zullen de schadevrije jaren dalen en gaat u een hogere premie betalen.

Kunnen de schadevrije jaren dubbel gebruikt worden?

Het komt nog wel eens voor dat een verzekerde meerdere voertuigen op naam heeft staan. Sommige mensen gaan er dan vanuit dat eerder opgebouwde jaren ook gebruikt mogen worden op een nieuw voertuig, terwijl de oorspronkelijke schadevrije jaren al in gebruik zijn op een andere verzekering. Dit mag niet. Schadevrije jaren worden per voertuig opgebouwd. Hierdoor kunt u de jaren dus nóóit dubbel gebruiken.

Niets is vervelender om ná het afsluiten van een verzekering alsnog geconfronteerd te worden met een hogere premie omdat blijkt dat de door u opgegeven schadevrije jaren niet aanwezig zijn. Controleer dus altijd goed of er schadevrije jaren aanwezig zijn die u kunt gebruiken bij een nieuwe motorrijtuigverzekering.

Wat ik verder nog moet weten over schadevrije jaren.

  • Schadevrije jaren voor de autoverzekering worden geregistreerd in een landelijke database, Roy-data genaamd. Als u schadevrije jaren heeft opgebouwd en u beëindigd de verzekering, dan worden de jaren opgeslagen in Roy-Data. Via www.seps.nl kunt u online een inzagerecht formulier invullen om te achterhalen of er nog schadevrije jaren op uw naam staan die niet in gebruik zijn.
  • De schadevrije jaren die u heeft opgebouwd met een brom- of snorfiets worden niet geregistreerd in Roy-Data.
  • Schadevrije jaren zijn maximaal drie jaar geldig. Heb je drie jaar lang geen motorrijtuigverzekering op je naam gehad, dan raak je de schadevrije jaren kwijt en dien je opnieuw te beginnen met opbouwen.
  • Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met een brom- of snorfiets kunnen niet bij alle verzekeringsmaatschappijen worden overgenomen op een autoverzekering. Houdt ook hier rekening mee.

Vragen?

Schadevrije jaren blijft een lastig en ingewikkeld verhaal. Wij begrijpen het heel goed als het u niet duidelijk is of als u twijfelt. Gelukkig zijn wij er voor u om alles rustig en duidelijk uit te leggen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0228-511211.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Maaike Buijsman

Geschreven door Maaike Buijsman

Als adviseur binnen de klantenservice verschaft Maaike hulp en advies aan onze klanten. Maaike probeert haar jarenlange ervaring op het gebied van verzekeren op een eenvoudige manier te delen via haar blogs. "Met veel enthousiasme beantwoord ik al uw vragen over verzekeren. Vergeet dus vooral niet te reageren!", aldus Maaike.

Reacties

Er zijn nog geen reacties