×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Moet ik mijn eigen risico wel of niet verhogen?

Moet ik mijn eigen risico wel of niet verhogen?

zaterdag 29 november 2014 - door Stefan Bakker

Zorgverzekering

Het verplicht eigen risico op uw zorgverzekering neemt volgend jaar weer toe. Dit bedrag is door de overheid vastgesteld op 375 euro in 2015. Het principe van een ‘eigen risico’ nemen is dat de premie daalt omdat u zelf een deel van het risico op zich neemt. Door het financiële risico van verzekeraars te beperken, betaalt u een lagere premie. De overheid heeft de verplichte basispremie in 2015 echter verhoogd met 15 euro ten opzichte van 2014, terwijl de premies van verzekeraars gemiddeld ook met 5% zijn toegenomen. Kortom, zorg wordt voor iedereen weer duurder in 2015.

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten om bepaalde kosten voor uw zorg te dekken. Deze basisverzekering dekt hierbij de standaardkosten van bijvoorbeeld een huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u zich, buiten uw basisverzekering om, aanvullend verzekeren met betrekking tot uw zorg.

Bij een aanvullende verzekering kunt u bijvoorbeeld denken aan fysiotherapie, vaccinaties en een tandartsverzekering. Verwacht u het komend jaar kosten voor fysiotherapie? Kies dan een aanvullende dekking waarin fysiotherapie is meegenomen. Het klinkt simpel, maar het is toch wel belangrijk dat u uw persoonlijke situatie duidelijk in kaart kunt brengen. Wij proberen u hierin zo veel mogelijk van advies te voorzien. Door de vele veranderingen in de zorg ieder jaar is het al moeilijk genoeg om de juiste zorgverzekering af te sluiten.

Waarom wordt de zorg ieder jaar duurder?

Een verandering in de zorg die ieder jaar terugkomt, is toch wel de jaarlijkse toename van het verplicht eigen risico op de basisverzekering. Het eigen risico geldt alleen voor zorg die onder de basisverzekering valt. Het verplicht eigen risico is de laatste jaren aanzienlijk verhoogd. Het verplicht eigen risico was in 2012 fors gestegen naar 220 euro. Er was destijds een enorme toename in het aantal klachten over de zorgverzekering. Echter, dat was in 2012. Het verplicht eigen risico is inmiddels verhoogd tot 375 euro.

Deze trend zal zich de komende jaren waarschijnlijk blijven voortzetten. Maar waarom is dit dan? Waarom wordt de zorg ieder jaar duurder? De zorg wordt duurder, omdat er op die manier aan de kwaliteit wordt gewerkt. Althans, dat is de verklaring van de overheid. Blijkt uit de premie toenames dan ook echt dat de kwaliteit van onze zorg beter wordt? De overheid geeft aan dat de kwaliteit van zorgaanbieders beter moet zijn om ons zorgsysteem goed te laten functioneren. Pas op dat moment kan iedereen de prestaties van zorginstellingen en zorgverzekeraars met elkaar gaan vergelijken en een keuze maken uit het aanbod. Hier zijn blijkbaar nogal wat investeringen voor nodig.

Voor een overzicht van alle wijzigingen op uw zorgverzekering in 2015 gaat u naar 'Wijzigingen in 2015'.  

Moet ik kiezen voor een vrijwillig eigen risico?

Om uw zorgpremie te drukken, zult u een deel van het risico van verzekeraars over moeten nemen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijkt dat bijna de helft van de verzekerden voordeliger uit is als zij er vrijwillig voor kiezen om het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen. Ter vergelijking, slechts 11(!) procent van de verzekerden heeft in 2014 gekozen voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico op de zorgverzekering.

Naarmate het verplicht eigen risico toeneemt, wordt het percentage verzekerden dat achteraf goedkoper uit is door het afsluiten van een vrijwillig eigen risico groter. Door de ontwikkelingen van de laatste jaren valt een kleiner deel van de zorgkosten niet onder het vrijwillig eigen risico, maar onder het verplicht eigen risico. Het maximale eigen risico van 375 met maximaal 500 euro verhoogd worden naar 875 euro in 2015. Het verhogen van het vrijwillig eigen risico leidt tot een daling van de zorgpremie. Als u een vrijwillig eigen risico van 500 euro neemt, kan dit een besparing van 250 euro opleveren. Dit scheelt natuurlijk wel per verzekeraar. Het opnemen van een vrijwillig eigen risico is voornamelijk interessant voor jongere personen, omdat zij een lager zorgrisico hebben. Echter, mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan moeten zij dat verhoogde bedrag natuurlijk wel beschikbaar hebben.

Waar betaal ik geen eigen risico voor?

Het eigen risico op uw basisverzekering geldt niet voor alle vormen van zorg. U betaalt geen eigen risico voor de volgende vormen van zorg op uw basisverzekering:

  • Kinderen tot en met 18 jaar betalen geen eigen risico
  • Kosten van de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
  • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar
  • Nacontrole levende orgaandonor
  • Diabetesbehandelingen
  • Wijkverpleging

De kosten van medicijnen die de huisarts voorschrijft worden wel door u betaalt. Ook een behandeling op de spoedeisende hulp is niet vrijgesteld van eigen risico.

Wij geven u graag persoonlijk advies

Al lijkt het afsluiten van een zorgverzekering misschien niet zo moeilijk, laat u zelf niet verrassen. Uit ervaring weten wij dat veel mensen moeite hebben met het vinden van een bijpassende zorgverzekering.

Zorg er daarom voor dat u niet teveel betaald en dat u juist verzekerd bent door het aanvragen van persoonlijk advies bij onze adviseurs. Wij proberen aan de hand van uw situatie begeleiding te bieden in het kiezen van de juiste zorgverzekering. Voor direct contact met één van onze medewerkers kunt u bellen met onze klantenservice (0228-511211). Voor meer informatie over uw zorgverzekering kunt u altijd een kijkje nemen op onze website.

Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties