×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Minder inbraken door buurtpreventie via WhatsAppgroepen en speciale applicaties

Minder inbraken door buurtpreventie via WhatsAppgroepen en speciale applicaties

woensdag 1 februari 2017 - door Martine Kroezen

Buurtpreventie is een vorm van criminaliteitsbestrijding waarin de politie, gemeente en bewoners samenwerken. Sinds de opkomst van de smartphone is het veel gemakkelijker voor gewone burgers om zelf in grote groepen de strijd tegen de criminaliteit aan te gaan, dit doen veel burgers dan ook. Door verschillende initiatieven van buurtpreventie via de mobiele telefoon is het aantal inbraken de afgelopen jaren al aanzienlijk afgenomen.

Buurtpreventie via WhatsApp

Veel wijken in Nederland hebben al een buurtpreventie WhatsAppgroep waar u lid van kunt worden. Binnen deze WhatsAppgroepen wordt een melding gedaan als een van de deelnemers een verdacht persoon of gevaarlijke situatie in de wijk heeft opgemerkt. De wijkagent kan ook worden toegevoegd aan de groep. Als er nog geen buurtpreventie WhatsAppgroep in uw wijk is, kunt u ook besluiten om er zelf een op te richten. Deze nieuwe groep kunt u aanmelden op www.wabp.nl. Op deze website kunt u ook nagaan welke wijken er al een WhatsAppgroep hebben.

De regels

Om aan een buurtpreventie WhatsApp groep deel te nemen moet u minimaal 18 jaar oud zijn. Tevens moet u in de wijk van de WhatsAppgroep wonen. Daarnaast is het belangrijk dat deelnemers van de WhatsAppgroep niet voor eigen rechter gaan spelen. Bij gevaarlijke situaties blijft het belangrijk dat politie ingeschakeld wordt. Omdat het aantal deelnemers van een WhatsApp groep kan oplopen tot 256 buurtgenoten is het belangrijk, voor de efficiëntie van de groep, dat deze alleen gebruikt wordt in verdachte situaties. Om chaos te voorkomen zijn privéberichten via deze groepen bijvoorbeeld niet wenselijk.

Borden in de wijk

Wanneer u een buurtpreventie WhatsAppgroep heeft kunt u met de groep besluiten om dit in de wijk zichtbaar te laten worden. Hiervoor zijn er online verschillende stickers en informatieborden te verkrijgen. Deze stickers en informatieborden dragen er aan bij om dieven uit uw wijk te houden.

Apps voor buurtpreventie

Naast WhatsAppgroepen komen er ook steeds meer applicaties voor buurtpreventie op de markt. Deze apps hebben vaak meer functie dan de WhatsApp groepen. Zo kunt u in deze apps bijvoorbeeld filteren van wie u en wat voor soort berichten u wilt ontvangen. Ook nummers van hulpcentrales kunt u in veel van dit soort apps opzoeken.

Premiekorting

Als u maatregelen neemt om uw huis te beveiligen tegen inbraak krijgt u op dit moment bij een aantal verzekeraars een premiekorting op uw inboedelverzekering. Om in aanmerking te komen voor deze korting moet u huis voldoen aan Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of aan de Borg-norm voor elektronische beveiliging.

Wij zouden ons goed kunnen voorstellen dat verzekeraars in de toekomst ook premiekorting gaan verlenen aan klanten die een buurtpreventie app of WhatsApp groep op hun mobiele telefoon hebben geïnstalleerd. In Nederland ziet het verbond van verzekeraars namelijk een verband tussen een dalende hoeveelheid diefstalschades en de introductie van mobiele buurtpreventie.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties