×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Koud weer op komst, voorkom een schoorsteenbrand!

Koud weer op komst, voorkom een schoorsteenbrand!

zaterdag 3 februari 2018 - door Manon Sijm

Koud weer op komst; voorkom een schoorsteenbrand!

Aankomende week wordt het een stuk kouder in Nederland. Veel mensen kruipen met dit koude weer gezellig voor de openhaard. Helaas vinden er ieder jaar 2000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Dit is relatief gezien veel in vergelijking met landen waar veel meer hout wordt gestookt, zoals Duitsland, Zwitserland en Scandinavische landen. Hoe dit komt, wat u moet doen bij een schoorsteenbrand en wat uw opstalverzekering vergoedt leest u in dit artikel.

Schoorsteenbrand

De meest voorkomende oorzaak van een schoorsteenbrand is het in de brand vliegen van aanslag aan de binnenkant van het schoorsteenkanaal door achterstallig onderhoud. In Duitsland, Zwitserland en Scandinavische landen is het jaarlijks vegen van de schoorsteen dan ook wettelijk verplicht. Helaas is dit in Nederland niet het geval en vinden er dus relatief gezien ook meer schoorsteenbranden plaats.

Wat te doen bij brand?

Een schoorsteenbrand herkent u aan een loeiend geluid, alsof er een storm woedt in uw schoorsteen. Ook is er vaak sprake van veel rookontwikkeling en kunnen er vlammen uit uw schoorsteen komen. Mocht u te maken hebben met een schoorsteenbrand, blus dan het vuur in de haard met zand, zout of soda. Nooit met water! Dit kan explosies veroorzaken. Sluit de schoorsteenklep en andere luchttoevoer en bel vervolgens 112. Zet de ramen open in verband met koolstofmonoxidevorming en verlaat de ruimte.

Verzekering

Met een opstalverzekering bent u verzekerd bij een schoorsteenbrand. Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is, stellen de meeste verzekeringsmaatschappijen wel als eis dat de schoorsteen ieder jaar wordt nagekeken door een professionele schoorsteenveger. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden namelijk nooit schade geleden door achterstallig onderhoud. Het is dan ook belangrijk om de factuur van de schoorsteenveger goed te bewaren, zodat u kunt aantonen dat deze langs is geweest.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. U kunt, naast het onderhouden van uw schoorsteen, het volgende doen om de kans op een schoorsteenbrand zo klein mogelijk te maken:

  • Laat uw kachel installeren door een ervaren installateur
  • Laat het vuur nooit onbeheerd achter
  • Zet de openhaard niet aan bij windstil of mistig weer
  • Ventileer de woning goed tijdens het stoken
  • Laat altijd ongeveer 3 cm as op de bodem van de asla liggen


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties