×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Jongeren moeten diep in de buidel tasten voor een autoverzekering

Jongeren moeten diep in de buidel tasten voor een autoverzekering

maandag 3 september 2018 - door Martine Kroezen

Jongeren moeten diep in de buidel tasten voor een autoverzekering

Jongvolwassenen tot 24 jaar oud betalen fors meer premie voor een autoverzekering dan anderen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder het gebrek aan ervaring van deze groep bestuurders. Desalniettemin vragen wij ons af of de hoogte van de premieopslag voor jongeren eigenlijk wel rechtvaardig is. In dit artikel leest u alles over de autoverzekeringspremies voor jongeren en hoe je als jonge bestuurder een goede autoverzekering kiest waarvoor je niet te veel premie betaalt.

Premie voor jongeren

Jongeren die in Nederland een autoverzekering willen afsluiten betalen een fors bedrag aan premie. Dit komt ten eerste omdat jongeren onder de 24 jaar oud door verzekeraars worden gezien als minder ervaren bestuurders. Verzekeraars rekenen een flink hogere premie voor jongeren omdat jonge bestuurders door hun onervarenheid over het algemeen meer schade rijden. De premieopslag die verzekeraars rekenen is fors. Als een 18 jaar oude bestuurder bijvoorbeeld een autoverzekering voor een Volkswagen Polo wil afsluiten, dan betaalt deze persoon al gauw drie keer zoveel aan premie als een 28 jaar oude bestuurder die dezelfde verzekering zou afsluiten.

Schade als jonge autobestuurder

Een jongvolwassen beginnend bestuurder heeft vaak nog weinig tot nul schadevrije jaren opgebouwd. Dit betekent dat deze groep bestuurders na het claimen van een schade kan terugvallen van bijvoorbeeld 0 naar -5 schadevrije jaren. Dit betekent dat de premie als snel twee keer zo hoog zal worden. Tevens wijzen een heel aantal maatschappijen mensen met een negatief aantal schadevrije jaren automatisch af. Dit maakt het moeilijk om over te stappen naar een andere autoverzekeraar nadat er schade is gereden.

Is het premieopslag rechtvaardig?

Ieder jaar blijkt uit de schadestatistieken weer dat jongeren onder de 24 jaar oud gemiddeld meer schade veroorzaken met de auto dan andere automobilisten. Dit maakt het begrijpelijk dat autoverzekeraars een hogere premie rekenen voor jonge automobilisten. Daarentegen kan er een discussie gevoerd worden over de hoogte van de premie die autoverzekeraars voor jongeren rekenen. Zoals genoemd, komt het bijvoorbeeld voor dat iemand van 18 jaar oud voor dezelfde verzekering drie keer zoveel premie moet betalen als iemand van 28 jaar oud.

Maar is dit wel rechtvaardig? Is het inderdaad zo dat mensen van 18 jaar oud drie keer zoveel schade veroorzaken als mensen van 28 jaar oud? Tevens geldt er vaak geen verhoogd tarief voor mensen die het autorijbewijs op een latere leeftijd halen. Iemand van bijvoorbeeld 35 jaar oud die net zijn of haar rijbewijs heeft behaald, is ook een onervaren bestuurder maar betaalt vaak geen verhoogde premie.

Vergelijken autoverzekering

De autoverzekeringspremies voor jongeren zijn dus hoog, maar verschillen evengoed nog flink per maatschappij. Er zijn gevallen bekend waarin het premieverschil tussen de duurste en de goedkoopste autoverzekeraar voor jongeren €1800,- per jaar bedraagt. Dit betekent dat het maken van een vergelijking voor jongeren die een autoverzekering willen afsluiten zeker de moeite waard is! Zo’n vergelijking tussen verschillende autoverzekeraars kan gemakkelijk worden uitgevoerd via onze website.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties