×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hooikoorts: wat vergoedt uw zorgverzekering?

Hooikoorts: wat vergoedt uw zorgverzekering?

dinsdag 24 april 2018 - door Manon Sijm

Hooikoorts: wat vergoedt uw zorgverzekering?

Het zonnetje schijnt volop, maar dit betekent helaas ook dat bomen en grassen in bloei staan en er meer pollen in de lucht zitten. Twintig procent van de Nederlanders krijgt hierdoor een allergische reactie, bekend als hooikoorts. Gelukkig zijn er middelen die u kunnen helpen om uw klachten te verminderen. Welke middelen uw verzekering vergoedt leest u in dit artikel. Ook vindt u hier enkele tips ter preventie van de klachten.

Onderzoek

Als u vermoedt dat u last heeft van hooikoorts, kunt u langs de huisarts gaan. Deze kan vaststellen of u ook echt hooikoorts heeft aan de hand van uw klachten. Een bezoek aan de huisarts valt onder uw basisverzekering en kost u dus niks. Indien nodig kan er verder onderzoek gedaan worden:

 • Een bloedtest waarbij wordt gekeken hoe het bloed reageert op verschillende soorten pollen.
 • Een priktest waarbij verschillende soorten allergenen in de huid worden aangebracht, waarna vervolgens wordt gekeken hoe de huid hier op reageert.

Deze onderzoeken worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar gaan wel eerst van het eigen risico af. Kinderen onder de 18 jaar hebben geen eigen risico; deze onderzoeken worden dus helemaal vergoed uit de basisverzekering.

Medicijnen

Als blijkt dat u allergisch bent voor pollen wordt er in veel gevallen een geneesmiddel voorgeschreven, welke de aanmaak van histamine tegengaat. Deze medicijnen worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar gaan eerst van uw eigen risico af. Veel van deze hooikoortsmiddelen zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Dit valt onder ‘zelfzorgmiddelen’ en worden niet vergoed door uw basisverzekering.

Alternatieve geneeswijze

Voor sommige mensen kunnen alternatieve geneeswijzen uitkomst bieden. Indien u een aanvullende verzekering hiervoor heeft, wordt dit in sommige gevallen vergoed. Om te weten of dit in uw geval vergoed wordt, kunt u uw polisvoorwaarden raadplegen.

Preventie

Helaas is het lastig om van hooikoorts af te komen. Sommige mensen groeien er na verloop van tijd overheen. Tot die tijd zal je er mee moeten leren leven. Een paar goede tips om klachten te voorkomen of te verminderen:

 • Draag een bril of zonnebril om je ogen tegen pollen te berschermen.
 • Houd ramen gedurende de dag dicht en doe deze alleen open na een regenbui of ’s ochtends vroeg.
 • Plaats geen bomen in uw tuin waar u allergisch voor bent.
 • Neem hooikoortsmedicijnen in vóór u klachten krijgt en niet pas als u klachten heeft.
 • Was je haar ’s avonds, zodat pollen niet in uw bed belanden.
 • Laat de was niet buiten drogen; zo voorkomt u dat er pollen in uw kleding gaan zitten.
 • Smeer vaseline rond de ingang van uw neus, zodat pollen hierin blijven plakken.
 • Wrijf niet in uw ogen, maar gebruik liever oogdruppels of een nat washandje.
 • Check op internet wat de pollenverwachting van de dag is en pas uw plannen hier op aan.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties