×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hoeveel zorgtoeslag krijg ik in 2016?

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik in 2016?

woensdag 23 december 2015 - door Machteld Jansen Verplanke

In 2016 wordt de zorgverzekering gemiddeld 4 euro duurder ten opzichte van 2015. Op jaarbasis betekent dit een stijging van 48 euro. Om deze stijging te kunnen compenseren zal de zorgtoeslag toenemen. Voor de lagere inkomstengroepen is er een vergelijkbare verhoging waardoor zij niet meer gaan betalen. Wat betekent dit voor u?


De zorgtoeslag is een financiële compensatie voor de kosten vanuit de Nederlandse zorgverzekering. Het hangt van uw inkomen af of u in aanmerking komt voor de toeslag en hoe hoog deze toeslag is. Wilt u zorgtoeslag aanvragen? Dan moeten u en eventuele toeslagpartner aan een aantal voorwaarden voldoen:


  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U hebt een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Uw (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog.
  • U hebt een Nederlandse zorgverzekering.

Vanaf 18 jaar is het belangrijk om te kijken of u recht heeft op zorgtoeslag. Dit kan u veel geld besparen.


Verhoging van de zorgpremie

Voor alleenstaanden met een inkomen rond de 19.500 euro per jaar (laagste inkomstengroep) wordt de zorgtoeslag volgend jaar met 5 euro per maand verhoogt. In 2015 was de zorgtoeslag 78 euro en in 2016 wordt dit 83 euro.  Op jaarbasis is dit een verhoging van 60 euro en dekt dus de stijging van de zorgpremie. Een meerpersoonshuishouden met hetzelfde inkomen ontving in 2015 148 euro per maand aan zorgtoeslag, terwijl dit bedrag in 2016 wordt verhoogd naar 158 euro. Dit is dus een stijging van 10 euro per maand.


Voor de laagste inkomstengroep stijgt de zorgtoeslag dus meer dan de gemiddelde premie, het ligt echter per zorgverzekering hoeveel de stijging is. Het kan zijn dat bij uw zorgverzekering de stijging van de zorgpremie hoger is dan de stijging van de zorgtoeslag. Wanneer dit het geval is kunt u kijken of u ergens anders goedkoper uit bent.


Bij een inkomen van 20.000 euro per jaar voor alleenstaanden was de zorgtoeslag 72 euro in 2015. In 2016 stijgt dit bedrag naar 80 euro. Over het algemeen wordt de zorgtoeslag dus lager wanneer het jaarlijkse inkomen stijgt. Het grensinkomen voor alleenstaanden ligt in 2016 op 27.012 euro ten opzichte van 26.317 euro in 2015. Het grensinkomen voor een meerpersoonshuishouden ligt op 33.765 euro in 2016 ten opzichte van 32.665 euro in 2015. Is er sprake van een jaarinkomen dat hoger ligt dan het grensinkomen? Dan heeft u geen recht op zorgtoeslag. In onderstaande afbeeldingen kunt u duidelijk zien wat de zorgtoeslag is voor alleenstaanden en meerpersoonshuishoudens met betrekking tot het jaarlijkse inkomen.Bron: Belastingdienst


Let op! Niet alle inkomens zijn verwerkt in de tabel. U kunt voor de precieze cijfers de belastingdienst raadplegen. U kunt op de website van de belastingdienst een proefberekening maken om te kijken hoeveel zorgtoeslag u krijgt. U kunt uw zorgtoeslag aanvragen voor 2016 tot 1 september 2017.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Machteld als schrijver

Over Machteld Jansen Verplanke

Machteld houdt zich voornamelijk bezig met ondersteunend werk binnen de klantenservice bij VerzekerVoordelig.nl. Als enthousiaste jongeling bekommert Machteld zich met name op het op orde brengen van papierwerk. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Machteld u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

VerzekerVoordelig.nl zegt: op 2-1-2016 om 10:15
Beste D. Hoekerd, Indien uw vermogen hoger is dan de vrijstelling dient u zowel de huur- als zorgtoeslag zelf stop te zetten bij de belastingdienst. Onderstaande link biedt een overzicht van vermogensvrijstellingen per persoon op de website van de belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/zorgtoeslag/zorgtoeslag_2015/voorwaarden_2015/hoogte_van_mijn_vermogen/hoeveel_vermogen_mag_ik_hebben Wanneer u door de erfenis een vermogen hebt gekregen dat hoger ligt dan de vrijstelling, is het zelf stopzetten van de toeslag dus verstandig. Met vriendelijke groet, Machteld
d hoekerd zegt: op 31-12-2015 om 13:44
is het zelf beeindigen wel zo verstandig?
d.hoekerd zegt: op 31-12-2015 om 13:37
ik heb zorg en huurtoeslag zelf beeindigd bij de belastingdienst per ijanuari 2016 in verband mijn vermogen na het ontvangen van een erfenis
Zorgverzekering berekenen