×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hoe verzeker ik mijn e-bike of elobike?

Hoe verzeker ik mijn e-bike of elobike?

zaterdag 20 juni 2015 - door Stefan Bakker

De rol van de fiets groeit nog steeds in Nederland. Verbeterde technologieën zorgen ervoor dat fietsen vaker aantrekkelijk wordt. Een fiets met elektrisch aangedreven trapondersteuning (e-bike of elobike) kan ritten aan waarvoor men vroeger de auto pakte.


Wat is een elobike?

Een elobike, ook wel bekend als e-bike, is een fiets die trapondersteuning biedt door middel van een elektrische ondersteuningsmotor. Met een elobike legt u met dezelfde inspanning een tweemaal zo grote afstand af. Deze comfortabele manier van fietsen heeft de afgelopen jaren daarom ook een gigantische groei doorgemaakt en is inmiddels ontdekt door alle leeftijdsgroepen: niet alleen de oudere die meer moeite heeft om tegen wind in te fietsen, maar ook de zakenman die snel op zijn kantoor wilt zijn.


Voor elektrische fietsen heeft de overheid bijzondere eisen, voorwaarden en regels vastgesteld. De bestuurder van de elobike moet minimaal 16 jaar oud zijn en hoeft geen rijbewijs te hebben. Tevens bedraagt de maximumsnelheid van de elobike 25 km/h en is deze voorzien van verlichting. Als aan deze eisen wordt voldaan, mag de bestuurder met het voertuig de openbare weg op.


Aansprakelijkheidsverzekering

Gezien het feit dat een e-bike met behulp van elektriciteit het trappen ondersteund en de fiets dus mechanisch wordt aangedreven, is de fiets volgens de wet een motorrijtuig. Hoewel de wetgeving aangeeft dat de elektrische fiets een motorrijtuig is, bent u niet verplicht om deze te verzekeren. De verzekeringsplicht voor e-bikes is per 1 oktober 2006 afgeschaft. Deze fiets hoeft daarom ook niet te worden voorzien van een kenteken. De berijder van de e-bike kan echter wel aansprakelijk gesteld worden voor schade die hij met het rijtuig heeft veroorzaakt. Daarom is het toch wel handig om een aansprakelijkheidsverzekering voor de fiets af te sluiten. Met de aansprakelijkheidspolis voor particulieren (AVP) is uw aansprakelijkheid gedekt voor schade veroorzaakt met of door een elektrische fiets.


Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

Er kan nogal wat verwarring ontstaan over het verzekeren van een elektrische fiets. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) geeft namelijk aan dat er een verzekeringsplicht geldt op ieder motorrijtuig. De WAM zorgt ervoor dat uw verkeersaansprakelijkheid is verzekerd. Een elektrische fiets is weliswaar een motorrijtuig, maar op grond van de WAM bestaat er geen verzekeringsplicht meer. Dit besluit is genomen omdat een e-bike niet veel zwaarder is en niet veel harder kan dan een gewone fiets.


Fietsverzekering

In principe is uw aansprakelijkheid niet gedekt voor schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig dat u in uw bezit heeft. Uitzondering op de regel is echter een fiets met elektrische trapondersteuning, anders zou dit betekenen dat de elektrische fiets helemaal niet verzekerd is. Het is daarnaast verstandig om, naast de aansprakelijkheidsdekking, een fietsverzekering af te sluiten voor uw elobike. Met een fietsverzekering kunt u uzelf verzekeren tegen schade en diefstal van de elektrische fiets.


Wat vindt u van dit artikel? Laat gerust een reactie achter!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

Frits van Embden zegt: op 30-6-2015 om 12:16
Wij hebben 2 elec fietsen en een APV verzekering dan is toch een elec-fiets verzekering niet nodig? Met vriendelijke groet, Frits van Embden