×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hoe verplicht is een bootverzekering nu eigenlijk?

Hoe verplicht is een bootverzekering nu eigenlijk?

zaterdag 31 januari 2015 - door Ben Jansen Verplanke

Boot verzekerenIn Nederland bent u niet wettelijk verplicht om uw boot te verzekeren. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel en als u naar het buitenland wilt met uw boot dan gelden er vaak andere regels. In deze blog ga ik in op wanneer het wel verplicht is om uw boot te verzekeren, welke boten  vaak al verzekerd zijn en waarom een verstandige booteigenaar zijn boot minstens WA verzekert.

Wanneer het verplicht is om uw boot te verzekeren in Nederland

In principe is het in Nederland dus niet verplicht om uw boot te verzekeren. Wel wordt in sommige gevallen van u geëist dat u een boot minimaal WA verzekert. Bijvoorbeeld als u:

 • In bepaalde jachthavens wilt liggen met uw boot

 • Wedstrijden wilt varen met uw boot

 • Bij een botenstalling

 • Bij sommige vaarwateren (of delen daarvan)

Wanneer het verplicht is om uw boot te verzekeren in het buitenland

In sommige landen is het wel verplicht om uw boot te verzekeren. Met name de landen rond de Middellandse Zee hebben vaak deze verplichting. De volgende landen hebben bijvoorbeeld deze verplichting:

 • Spanje

 • Italië

 • Kroatië

 • Griekenland

U kunt in deze landen uw dekking aantonen met een internationaal verzekeringsbewijs. Dit bewijs kunt u opvragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon voordat u op vakantie gaat. Dit bewijs kan per land anders zijn. Er bestaan bijvoorbeeld een speciaal Italië certificaat wat alleen geldig is in Italië.

Gaat u naar het buitenland met uw boot? Zorg er dan voor dat u in het bezit bent van het internationale verzekeringsbewijs of Italië certificaat. Anders komt u voor nare verassingen te staan als u met uw boot het water op gaat tijdens uw vakantie.

Boten die vallen onder uw standaard aansprakelijkheidsverzekering

Een standaard WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering dekt de schade die u aan anderen toebrengt. Boten die hier onder vallen zijn:

 • Kano’s

 • Roeiboten

 • Zeilplanken

 • Zeilboten met een zeil kleiner dan 16 m2

 • Motorboten met een vermogen minder dan 4 pk

Let er wel op dat als de motor van uw bootje een vermogen van precies 4 pk heeft deze niet meer onder uw aansprakelijkheidsverzekering valt.

De standaard WA verzekering heeft in de meeste gevallen werelddekking. Dus ook als u met uw bootje/kano/zeilplank op vakantie gaat, bent u gewoon gedekt voor schade aan derden. Lees hier voor de zekerheid nog wel even de polis van uw aansprakelijkheidsverzekering voor door.

Waarom het verstandig is om uw boot ten minste WA te verzekeren

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wateren. De kans op ongelukken wordt dus steeds groter. Hierdoor is het verstandig om voor uw boot ten minste een WA verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zo is de schade die u toebrengt aan anderen gedekt. Deze kosten kunnen hoog oplopen in geval van letselschades.

Een WA verzekering hoeft ook niet veel te kosten, u heeft al een WA verzekering voor € 60,- per jaar (wel afhankelijk van uw boot en situatie) en afsluiten hoeft geen hels karwei te zijn. Binnen tien minuten kunt u uw premie berekenen en uw boot online afsluiten met directe dekking. Dit geldt voor VerzekerVoordelig.nl, maar ook voor andere online aanbieders. De keuze is aan u.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Ben Jansen Verplanke

Over Ben Jansen Verplanke

Ben houdt zich binnen VerzekerVoordelig.nl met name bezig met het optimaliseren van de website. Als online marketeer en website optimizer probeert hij de website zo toegankelijk mogelijk te maken voor u als klant. Ben heeft daarnaast een grote interesse in financiële markten en helpt u graag verder met al uw vragen omtrent verzekeringen.

Reacties

zegt: op 17-10-2017 om 22:31
hi!,I love your writing so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem. Maybe that's you! Looking forward to peer you. egeaeekeadkekdde
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 30-8-2017 om 11:04
Beste Marten, schade welke u veroorzaakt met een gehuurde boot zal ook onder de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren vallen.
Marten Brascamp zegt: op 29-8-2017 om 17:28
Beste Ben, Als ik een bootje huur, een kano bijvoorbeeld, valt de schade die ik daarmee eventueel aan anderen aanbreng, ook onder de standaard WA-verzekering?
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 17-3-2017 om 13:20
Beste Tjakko, helaas hebben ook wij geen mogelijkheden om dit risico te verzekeren. Wij weten ook niet bij welke maatschaapij u dit risico wel kunt onderbrengen.
Tjakko Nuninga zegt: op 17-3-2017 om 12:31
Dag Ben, ik heb een boot gekocht in Miami daar ben je verplicht je boot te verzekeren. De zeilboot heeft nog een VS vlag Nl verzekering wil niet verzekeren om de vs vlag. In de vs willen ze niet verzekeren omdat ik geen vs citizen ben. 1) weet jij een verzekering die mijn boot wel wil verzekeren? 2)heb je ander advies Bijvoorbaat dank, mvg Tjakko