×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hoe kunt u schade aan uw geparkeerde auto verhalen?

Hoe kunt u schade aan uw geparkeerde auto verhalen?

woensdag 10 mei 2017 - door Martine Kroezen

Hoe kunt u schade aan uw geparkeerde auto claimen?Schade aan uw geparkeerde auto is natuurlijk erg vervelend. Vooral als u niet weet wie de dader is en u zelf niet verzekerd bent voor de schade. Wanneer u wel verzekerd bent, is de kans helaas groot dat u bij een claim achteruit gaat in uw schadevrije jaren en meer premie moet gaan betalen. Maar wist u dat het soms ook mogelijk is om de schade vergoed te krijgen door het Waarborgfonds Motorverkeer?

Dader bekend

Als u geluk heeft, laat degene die schade aan uw geparkeerde auto aanricht een briefje achter of kunt u op een andere manier de dader achterhalen. De schade kan dan verhaald worden op de verzekering van deze dader. Als de dader de schade met een voertuig heeft veroorzaakt, kan de schade verhaald worden op de verzekering van dit voertuig. Is de schade op een andere manier veroorzaakt, dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.

Geen dader bekend

De kans is aanzienlijk dat u bij schade aan u geparkeerde auto de dader niet meteen kunt achterhalen. Het is belangrijk dat u in dit geval altijd aangifte doet bij de politie en de dader probeert op te sporen door bijvoorbeeld getuigen te zoeken of bewakingsbeelden op te vragen. Om de schade zonder bekende dader te verhalen, zijn er twee dingen die u kunt doen. Ten eerste kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoed autoschades waarbij geen dader bekend is. Voorwaarde is wel dat vastgesteld moet worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Het kan ook voorkomen dat niet vastgesteld kan worden dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig. In dit geval kan de schade vaak verhaald worden op uw autoverzekering.

Betrokkenheid ander motorrijtuig vaststellen

Zoals hiervoor besproken moet er, als u de schade wilt verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, bewezen worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Dit kan gedaan worden door het aantonen van laksporen van een ander voertuig op de auto, of door een expert in te schakelen. Vaak komt het voor dat een schade-expert twijfelt of de schade wel veroorzaakt is door een ander voertuig. Voorheen moest er dan een tweede expert ingeschakeld worden. Maar sinds kort hoeft dit niet meer omdat schade experts Spurfix gebruiken om dit te achterhalen. Spurfix is een kleeffolie die onzichtbare laksporen opneemt. Ondankt dat Spurfix 300 euro kost, is dit nog goedkoper dan een tweede expert die zou moeten worden ingeschakeld.

Waarborgfonds Motorverkeer

Wanneer bewezen is dat de schade veroorzaakt is door een ander motorrijtuig, kunt u dus terecht bij het Waarborgfondds Motorverkeer. Wanneer de dader onbekend is rekent het Waarborgfonds wel een wettelijk eigen risico van 250 euro. Houdt er rekening mee dat het Waarborgfonds Motorverkeer alleen vergoed als er aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • De schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig
  • U heeft twee of meer getuigenverklaringen verzameld
  • U heeft binnen 14 dagen aangifte gedaan bij de politie
  • U heeft alles wat mogelijk is gedaan om achter de dader te komen

Wilt u zeker weten of het Waarborgfonds uw schade vergoed? U kunt dit nagaan op de website.

De autoverzekering

U kunt de schade ook proberen te verhalen op uw autoverzekering. U moet hier wel een autoverzekering met WA+beperkt casco of volledig Casco dekking voor hebben afgesloten. Met een WA+ beperkt Casco dekking bent u gedekt voor schade als gevolg van bijvoorbeeld inbraak, brand en ruitschade. Met een volledig Casco dekking wordt schade als gevolg van vandalisme ook vergoed. In de polisvoorwaarden van uw verzekering kunt u terugvinden welke schades er precies worden vergoed.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties