×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hoe ga je veilig om met je identiteitsbewijs?

Hoe ga je veilig om met je identiteitsbewijs?

maandag 4 maart 2019 - door Klaas Kroezen sr.

Bedrijven en instellingen vragen om verschillende redenen om een kopie van je identiteitsbewijs. Je riskeert identiteitsfraude. Hoe los je dit probleem op?

Met jouw identiteitsbewijs in de hand kunnen criminelen jouw identiteit stelen of op een andere manier misbruik maken van het fysieke of digitale document. Met een paar tips kun je de kans op misbruik van jouw identiteit voorkomen. De Rijksoverheid heeft een app geïntroduceerd waar je ook baat bij kunt hebben. Laten we beginnen met gouden regels over hoe je met jouw identiteit om gaat.

Jouw identiteitskaart is een zeer belangrijk document

Een identiteitskaart of een paspoort is een zeer gewild document voor criminelen. Hiermee kunnen ze onder jouw naam bijvoorbeeld een loods huren voor het onderbrengen van een hennepkwekerij. De documenten zijn moeilijk te vervalsen, dus komen ze er liever op een andere manier aan. Jouw paspoort wordt bijvoorbeeld verkocht aan iemand die op jou lijkt. Waak dus goed over jouw identiteit.

Beveilig je bestanden dus ook goed.​

Een foto van jouw identiteitsbewijs kunnen ze al veel mee

Je moet goed waken over jouw identiteitskaarten, maar denk ook aan het goed beveiligen van telefoons  en computers. Waarschijnlijk heb je al een keer een kopie gemaakt van jouw paspoort. Misschien heb je deze foto nog steeds in de telefoon staan of in je email. Beveilig je bestanden dus ook goed. Dus geen standaard wachtwoord op jouw computer en op jouw e-mailaccount. Nog beter is het om foto’s van jouw identiteitsbewijs gelijk weer te verwijderen.

Geef liever geen kopie af van jouw identiteitsbewijs

Oplichters proberen ook wel eens mensen online te ‘dwingen’ om een kopie op te sturen. Soms kun je er echt niet onderuit, maar geef liever geen kopie af. Bij een aankoop van een product stuur je nooit een kopie mee. Dit is een populaire manier van criminelen om aan jouw identiteit te komen. Ze sturen jou bijvoorbeeld alvast het gekochte product en je betaalt pas bij ontvangst, maar als extra zekerheid willen ze een kopie van jouw identiteitskaart. Trap hier niet in.

Moet je toch een kopie verstrekken? Gebruik de KopieID app

Als het dan toch moet, beveilig jouw kopie dan. Met de KopieID app van de Rijksoverheid kun je een foto maken en vervolgens jouw BSN-nummer doorstrepen. Deze hoeven ze namelijk niet te hebben. Ook wordt de kopie voor fraude onbruikbaar gemaakt. Er komt een watermerk over de foto met daarop in tekst voor wie de kopie bedoeld is en waar de kopie voor mag worden gebruikt plus de datum van het verstrekken van de kopie. Op deze manier kunnen anderen niets met de kopie. 

U kunt de KopieID app downloaden in de Apple App Store, Google Play Store en Windows Phone.Wat vindt u van dit artikel?> Laat het ons weten!

Klaas Kroezen

Over Klaas Kroezen

Sinds de oprichting van VerzekerVoordelig.nl in 1991 is onze algemeen directeur Klaas Kroezen zeer betrokken geweest bij het bedrijf. Klaas zorgt voor een streven binnen VerzekerVoordelig.nl dat gericht is op maximale service naar u als klant. Daarnaast houdt hij u graag op de hoogte van actuele onderwerpen omtrent verzekeringen. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties