×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Hoe ben ik verzekerd tijdens het maken van een proefrit?

Hoe ben ik verzekerd tijdens het maken van een proefrit?

zaterdag 6 februari 2016 - door Stefan Bakker

Nieuwe auto kopen? Dan is het verstandig om eerst een proefrit te maken, zowel bij een nieuwe auto als een occasion. Ook bij het maken van een proefrit is de kans op schade natuurlijk aanwezig. De grote vraag is dan ook: hoe bent u verzekerd bij het maken van een proefrit? En wie is er verantwoordelijk?


Proefrit

Tijdens het rijden van een proefrit raakt u betrokken bij een ongeval, waardoor de auto ernstige schade oploopt. Indien iemand anders, een eventuele tegenpartij, aansprakelijk is voor het ongeval kan de schade van het voertuig verhaald worden op diens aansprakelijkheidsverzekering. Maar wat gebeurt er op het moment dat uzelf de aansprakelijke bent voor het ongeval?


Wettelijke aansprakelijkheid

Indien u aansprakelijk wordt gesteld zult u de schade aan het voertuig van de andere bestuurder moeten ophoesten. Daarom is het belangrijk om voor de proefrit uit te zoeken of en hoe de auto precies verzekerd is. Schade aan de auto van een ander kan namelijk worden gedekt indien er een WA autoverzekering is afgesloten. Daarnaast is het sowieso wettelijk verplicht om een WA verzekering voor de auto af te sluiten. Gezien het feit dat u op het moment van de proefrit (nog) geen eigenaar van de auto bent, valt deze autoverzekering onder de verantwoordelijkheid van de verkoper.


Allrisk dekking

Met een WA verzekering dekt u schade aan anderen, maar hoe zit het precies met de schade aan de ‘eigen’ auto? Een autoverzekering met WA + Casco dekking (Allrisk) vergoedt, naast de door u veroorzaakte schade aan anderen, ook de schade aan de eigen auto. Is er geen Allrisk dekking afgesloten voor de auto, dan riskeert u zelf op te draaien voor de schade. Is dit wel het geval, dan heeft het claimen van de schade invloed op de premie en schadevrije jaren van de autoverzekering waardoor de verkoper uiteindelijk wordt benadeeld. Ook deze autoverzekering valt namelijk onder de verantwoordelijkheid van de verkoper.


Eigen risico

Op het moment dat de auto verzekerd is tijdens het maken van een proefrit wordt er waarschijnlijk een eigen risico gehanteerd door de verzekeraar. Het is verstandig om vooraf even te informeren naar de hoogte van dit eigen risico. Het eigen risico impliceert het bedrag dat voor uw eigen rekening komt indien u een schade heeft veroorzaakt tijdens de proefrit. Daarnaast is het uiteraard slim om van te voren een op papier te laten zetten hoe de auto precies verzekerd is. Zo komt u bij eventuele schade niet voor onverwachte uitkomsten te staan.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Stefan Bakker

Over Stefan Bakker

Als online marketeer is Stefan verantwoordelijk voor het uitdenken en uitvoeren van de online marketingstrategie binnen VerzekerVoordelig.nl. Stefan richt zich volledig op de optimalisatie van dienstverlening die wij als bedrijf aan klanten willen bieden. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Stefan u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien.

Reacties

zegt: op 3-4-2019 om 13:00
VerzekerVoordelig.nl zegt: op 18-2-2016 om 09:44
Beste heer Nanninga, In het stuk staat inderdaad aangegeven dat de verzekering van het te verkopen voertuig onder de verantwoordelijkheid van de verkoper valt. Het kan echter verschillen hoe de verkoper de auto verzekerd heeft. Dat is de essentie in dit artikel. Vanuit dit gegeven kan de koper namelijk veranderende voorwaarden verwachten, waarvoor hij dient te tekenen (met een mogelijk eigen risico).
J. Nanninga zegt: op 17-2-2016 om 09:38
Grote onzin wat u verteld;het te verkopen voertuig valt onder de verantwoordelijkheid van de verkoper en de garageverzekering en dient altijd een handelaarskenteken te voeren. Als de verkoper meent een mogelijk eigenrisico te moeten hanteren dient daarvoor getekend te worden. Het is mij niet duidelijk wat u probeert te verduidelijken in uw onzinstukje...