×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Het hoe en waarom van een elektrische fietsverzekering

Het hoe en waarom van een elektrische fietsverzekering

maandag 14 maart 2016 - door Martine Kroezen

Het hoe en waarom van een elektrische fietsverzekeringDe populariteit van de elektrische fiets is de afgelopen jaren flink toegenomen. Tegenwoordig is zelfs bijna 1 op de 5 van de in Nederland verkochte fietsen een elektrische fiets. Een verklaring voor de toegenomen populariteit van de zogenaamde e-bike is dat steeds meer mensen deze fiets als een vervanging voor de auto zien en dat de fiets meehelpt aan een gezonde en milieubewuste levensstijl. De verwachting is dat de populariteit van de elektrische fiets de komende jaren nog verder toe zal nemen. Het op de markt komen van een nieuwe soort elektrische fiets ‘’de e-mountainbike’’ zal hier ook aan bijdragen. Maar hoe kunt u zich nu precies verzekeren voor deze milieubewuste tweewieler?


Dekkingen

Om uw elektrische fiets te verzekeren  kunt u normaal gesproken kiezen uit twee verschillende dekkingen:Met de diefstaldekking krijgt u bij diefstal gedurende de eerste drie jaar van de verzekering de aankoopwaarde van de fiets terug. Na deze drie jaar wordt bij diefstal de uitkering berekend door een bedrag aan afschrijving van de nieuwaarde af te trekken. Onder de diefstaldekking valt ook schade aan de fiets die is ontstaan tijdens een periode van diefstal en bij een poging tot diefstal. Kiest u voor de dekking diefstal + beschadiging? Dan bent u naast bovenstaande diefstaldekking ook gedekt voor beschadiging aan uw elektrische fiets. U krijgt bij schade die u aan uw fiets oploopt, door bijvoorbeeld een val of een aanrijding,  een vergoeding voor de reparatiekosten.


Aansprakelijkheidsverzekering

Als u een fietsverzekering hebt afgesloten, bent u niet verzekerd voor schade die u tijdens het rijden op uw elektrische fiets aan anderen toebrengt. U kunt wel aansprakelijk gesteld worden voor deze schade.  Daarom is het verstandig om ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Deze verzekering dekt uw aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door of met een elektrische fiets.


Premie van de fietsverzekering

Verzekeringsmaatschappijen baseren de premie voor uw elektrische fietsverzekering op uw persoonlijke situatie.  De premie hangt voornamelijk af van de volgende factoren:


  • De waarde van de fiets

  • De waarde van de eventuele accessoires

  • De gekozen dekking

  • Uw postcode


Fietseigenaren die in grote steden wonen betalen over het algemeen een hogere premie omdat de kans op diefstal groter is.


Veel diefstal

Hoewel de elektrische fiets geregistreerd wordt als een motorrijtuig, bent u wettelijk niet verplicht om zo’n fiets te verzekeren. Toch is zeker aan te raden om ten minste een fietsverzekering met diefstaldekking af te sluiten. Dit omdat de kans op diefstal van een elektrische fiets erg groot is. Jaarlijks worden er een groot aantal elektrische fietsen gestolen, in 2015 ongeveer 25.000 om precies te zijn.


Fietsaccessoires

De waarde van een elektrische fiets bestaat vaak niet alleen uit de fiets zelf. Veel elektrische fietsen hebben namelijk kostbare fietsaccessoires, zoals een fietscomputer.  De waarde van de accessoires kunt u apart opgeven. Deze waarde wordt in de premieberekening dan bij de aankoopprijs opgeteld.


Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!


Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties