×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Helm en gele kentekenplaat verplicht voor high speed e-bikes

Helm en gele kentekenplaat verplicht voor high speed e-bikes

zaterdag 2 september 2017 - door Manon Sijm

High speed e-bikes verplicht kentekenplaat en helm

Vanaf 1 januari van dit jaar worden e-bikes die een snelheid kunnen behalen van 45 kilometer per uur gezien als bromfietsen. Dit betekent dat zij verplicht een gele kentekenplaat en een achteruitkijkspiegel moeten hebben en dat de bestuurder van de speed-pedelecs een helm moet dragen. Vanaf 1 juli zijn zij ook verplicht om op de gewone rijbaan te rijden wanneer er geen bromfietspad is. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een bekeuring van 90 euro.

Cijfers

Op 1 juli 2017 waren er in Nederland ruim 10.000 speed-pedelecs geregistreerd. Ruim 68 procent van de particuliere bezitters is tussen de 45 en 65 jaar. Naar verhouding wonen de meeste bezitters van een high speed e-bike in de provincie Utrecht, namelijk 76 per 100.000 inwoners. Hierna volgen Overijssel en Zeeland met 75 en 71 high speed e-bikes per 100.000 inwoners en Limburg en Flevoland met 33 en 41 per 100.000 inwoners. Deze fietsen zijn het meest populair op het platteland. Gemiddeld gezien hebben hier 83 op de 100.000 inwoners een high speed e-bike. In de stad is dit minder dan de helft.

Verkeer

Voormaling verkeerofficier van justitie Koos Spee vindt het “levensgevaarlijk” dat de high speed e-bikes tussen de auto’s op de weg rijden. Automobilisten zijn op veel plekken niet gewend aan fietsers op de rijbaan, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Deze elektrische fietsen zijn dan wel snel, maar ook heel kwetsbaar. Zo zijn ze veel minder opvallend in het verkeer dan goed-verlichte bromfietsen. Minister Schultz van infrastructuur en milieu heeft gezegd de situatie in de gaten te houden.

Gevolgen verzekeringspremie

De verandering van blauw- naar geel kenteken heeft ook gevolgen voor de verzekeringspremie. De high speed e-bike valt tegenwoordig onder bromfietsverzekering, wat een verhoging van de premie tot gevolg heeft. Tevens is het risico op een ongeval groter wanneer men met een e-bike op de rijbaan fietst, wat er ook aan meedraagt dat de premie hoger is.

Kosteloze offerte

Wilt u weten wat het u kost om uw high speed e-bike te verzekeren? Voor een kosteloze offerte kunt u contact opnemen met onze klantenservice, te bereiken op 0228-511211. Wij kunnen de verzekering dan direct voor u afsluiten.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties