×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Heb je een huis met asbest? Hoe zit het met de opstalverzekering?

Heb je een huis met asbest? Hoe zit het met de opstalverzekering?

maandag 11 maart 2019 - door Klaas Kroezen sr.

Heb je een huis met asbest?

Asbest is een probleem bij een grote brand. Vergoedt de verzekeraar de financiële schade door asbest? Of sta je er zelf voor?

Veel garages en schuurtjes hebben nog asbest op het dak. Heb jij dat ook nog? Op termijn moet je hiervan af. Bij bijvoorbeeld een brand kunnen de kosten door asbest hoog oplopen. Het is nog maar de vraag of de opstalverzekeraar deze kosten draagt. En als de verzekeraar het niet vergoedt, zijn de kosten dan te verhalen op jou?

Heb je asbest in jouw woning?

In veel huizen gebouwd vóór 1994 is asbest verwerkt. Het was namelijk een goedkoop materiaal met bruikbare eigenschappen. Vaak werd het gebruikt voor daken van schuurtjes en garages, maar ook in het huis zelf werd het verwerkt. Bijvoorbeeld om warmte te geleiden van een cv. Bij het kopen van een huis hoort de verkoper (of de makelaar) te wijzen op de aanwezigheid van asbest. Er komt een verbod op asbest per 1 januari 2025, maar nu is al duidelijk dat alle asbest nog niet verwijderd is per deze datum.

De vervuiler betaalt, dus de huiseigenaar staat voor de kosten.​

Wat is het gevaar van asbest in de woning?

Door storm of brand kunnen bijvoorbeeld de daken beschadigd raken. Dit kan een gevaar opleveren voor de omgeving. Door een brand kunnen losse stukken asbest door de lucht vliegen en vervuiling veroorzaken in de buurt. In verband met de gezondheidsrisico’s moeten de asbestdelen verwijderd worden. De grond rondom het huis wordt gesaneerd. Dit zorgt voor hoge kosten. De vervuiler betaalt, dus de huiseigenaar staat voor de kosten. In de meeste opstalverzekeringen is een vergoeding hiervoor meeverzekerd, maar niet altijd. De verzekeraars die het wel vergoeden kunnen wel een maximum aanhouden.

Kies de opstalverzekering zorgvuldig

Bij het afsluiten van een opstalverzekering let je niet alleen maar op de hoogte van de maandelijkse premie. Vooral met een huis met asbest is het goed opletten. De kosten van het opruimen en het saneren kunnen in de tienduizenden euro’s lopen. Als de verzekeraar het niet vergoedt, is de rekening het probleem van de huiseigenaar. Ook als het niet door opzet veroorzaakt is.

Vergoedt de verzekeraar het verwijderen van de asbest van de daken?

De verzekeraar is er ook bij gebaat dat je asbest verwijdert uit jouw huis, laat de verzekeraar dan ook maar meebetalen. Zo werkt het helaas niet. Daar gaan verzekeraars niet aan meebetalen. Ze willen het risico voor je dragen, maar ze gaan jou niet financieel ondersteunen om het risico weg te nemen. Verzekeraars stimuleren het voorkomen van schades, maar de kosten draag je zelf. Het plaatsen van brandblussers heeft de verzekeraar ook baat bij, maar ook in dat geval betaalt de verzekeraar niet mee.Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties