×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Fietsers en voetgangers zijn zwakkere verkeersdeelnemers: wat betekent dit bij een aanrijding?

Fietsers en voetgangers zijn zwakkere verkeersdeelnemers: wat betekent dit bij een aanrijding?

zaterdag 15 oktober 2016 - door Martine Kroezen

Fietsers en voetgangers zijn zwakkere verkeersdeelnemers: wat betekent dit bij een aanrijding? Fietsers en voetgangers gelden in Nederland als ‘’zwakkere verkeersdeelnemers’’. Dit betekent dat deze kwetsbare groep van verkeersdeelnemers in Nederland, bij een eventuele aanrijding met een motorrijtuig, beschermd is. Mocht u als bestuurder van een motorrijtuig een fietsers of voetganger hebben aangereden, dan moet u er altijd rekening mee houden dat er bij het vergoeden van de schade andere regels gelden dan bij een aanrijding tussen twee motorrijtuigen.

Bent u aansprakelijk?

Als u als motorrijtuigbestuurder een fietser of voetganger heeft aangereden bent u volgens de wet altijd aansprakelijk, tenzij overmacht bewezen kan worden. Wanneer u overmacht kunt aantonen bent u niet aansprakelijk en hoeft u niets van de schade aan de fietser of voetganger te vergoeden. Echter, in veel gevallen kan overmacht niet bewezen worden. In deze gevallen bent u altijd voor minimaal 50% van de schade aansprakelijk. Voor kinderen die jonger zijn dan 14 jaar oud wordt een uitzondering gemaakt. Wanneer u met uw motorvoertuig zo’n jong kind aanrijdt, bent u altijd voor 100% aansprakelijk, tenzij het kind de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt.

Aansprakelijkheid van fietser of voetganger

De bescherming voor voetgangers en fietsers geldt ook wanneer, bij een aanrijding tussen deze verkeersdeelnemers en een gemotoriseerd voertuig, ook het gemotoriseerde voertuig schade heeft. De voetganger of fietser is dan vaak ook maar voor maximaal 50% van de schade aansprakelijk. Het deel van het schadebedrag waar de fietser of voetganger aansprakelijk voor is gesteld, kan hij verhalen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Wat te doen als u een fietser of voetganger heeft aangereden?

Bij een aanrijding met een fietser of voetganger is het heel verstandig om samen met deze persoon het schadeformulier in te vullen. Het is het zaak dat u het schadeformulier zo volledig mogelijk invult. Dit is vooral van belang als u moet aantonen dat de fietser of voetganger aansprakelijk is. Tevens is het in dit geval, om bewijs te verzamelen, verstandig om foto’s te maken en getuigen te zoeken.

De schade claimen

Als u (deels) aansprakelijk bent gesteld voor het schadeletsel of materiaalschade aan een fietser of voetganger, kunt u deze schade altijd claimen op de WA verzekering van uw gemotoriseerde voertuig. Als u de schade claimt komt het vaak voor dat u daalt op de bonus-malus ladder van. Veel bestuurders van gemotoriseerde voertuigen hebben hier moeite mee omdat ze vaak, zonder dat ze de aanrijding zelf veroorzaken, toch voor minimaal 50% van de schade aansprakelijk worden gesteld.Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Martine Kroezen

Over Martine Kroezen

Martine laat zich binnen VerzekerVoordelig.nl gelden als een nieuw talent op het gebied van verzekeringen. Met haar enthousiasme en multifunctionaliteit vervult zij een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice. Net als alle andere mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Martine u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties