×
Klantenservice

Bereikbaar:
Maandag t / m vrijdag:
8.30-17.00 uur

Bel 0228-511211 Chat met ons Mail ons WhatsApp ons
VerzekerVoordelig maakt gebruik van cookies voor analysedoeleinden. Meer informatie vind u hier.

Door op "Accepteren" te klikken of gebuik te maken van onze website stemt u automatisch in met ons cookiebeleid.
Navigatie Link overslaanHome » Nieuws » Extreem veel ongelukken door gladheid. Is de schade gedekt?

Extreem veel ongelukken door gladheid. Is de schade gedekt?

zaterdag 7 januari 2017 - door Manon Sijm

Extreem veel ongelukken door gladheid. Is de schade gedekt?

Door ijzel was het een aantal dagen spekglad op de weg. Op 7 januari zijn er alleen al 450 ongevallen gebeurd. Met ijzel is de kans op een verkeersongeval vele malen groter, maar toch gaan veel mensen gewoon de weg op. Wie is er aansprakelijk wanneer er een ongeluk gebeurt door een glad wegdek?

Zelf veroorzaakt ongeval

Wanneer u een (eenzijdig) ongeval veroorzaakt door een glad wegdek, is de schade aan uw eigen voertuig alleen verzekerd mits u een WA + volledig Casco dekking heeft. Hoewel een WA + beperkt Casco verzekering wel dekking biedt tegen natuurschade, bijvoorbeeld veroorzaakt door hagel of storm, dekt dit niet de schade opgelopen door gladheid. U neemt immers zelf het risico om de weg op te gaan. Wanneer u geen risico wil lopen is het dus verstandig om een WA + volledig Casco verzekering af te sluiten voor uw voertuig.

Ongeval veroorzaakt door iemand anders

Wanneer een andere bestuurder tegen uw voertuig aanrijdt, bijvoorbeeld door gladheid van het wegdek, is deze persoon aansprakelijk voor de schade veroorzaakt aan uw voertuig. Deze schade kan worden ingediend bij de verzekeraar van de aansprakelijke. Iedere bezitter van een voertuig is verplicht om minimaal een wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering af te sluiten. Deze zal de aan uw voertuig veroorzaakte schade dekken.

Schade verhalen op de wegbeheerder

In sommige gevallen kan schade aan uw voertuig worden verhaald op de wegbeheerder. Dit kan zijn: de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat. De weg moet in goede staat zijn, ook wanneer het glad is. Wanneer u schade oploopt door een glad wegdek, waar niet voldoende zorg over is verleend, dan is de wegbeheerder aansprakelijk voor de opgelopen schade. Ook kan de wegbeheerder aansprakelijk worden gesteld wanneer het voertuig is gaan glijden door gladheid door een slecht wegdek.

Tips bij gladheid

Hoewel ongelukken door gladheid niet altijd kunnen worden voorkomen, zijn er wel dingen die u kunt doen om de kans op een ongeval zo klein mogelijk te maken:

  • Aanpassen van de snelheid. Hoe lager de snelheid, hoe meer kans er is om te corrigeren wanneer u begint te glijden op de weg. Ga dus ruim op tijd van huis, zodat u niet hoeft te haasten.
  • Niet te hard remmen. Door verminderde grip op het wegdek kunt u gaan slippen wanneer u te hard remt. Kijk dus ver voor u uit, en probeer gedoseerd te remmen. Mocht u toch een noodrem moeten maken, dan is het verstandig om de rem en de koppeling zo diep mogelijk in te drukken zodat het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal werkt.
  • Rustig optrekken. Snel optrekken kan leiden tot glijden, dus laat de koppeling rustig opkomen en geef weinig gas.
  • Afstand houden. Door ijzel is de remweg vaak langer omdat het voertuig kan doorglijden. Houd dus voldoende afstand om botsingen te voorkomen.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het ons weten!

Manon Sijm

Over Manon Sijm

Als enthousiaste jongeling is Manon een goede aanvulling voor het team van VerzekerVoordelig.nl. Manon is breed inzetbaar. Ze heeft namelijk een belangrijke rol binnen het team van de klantenservice maar weet ook veel over computers. Net als alle mensen binnen VerzekerVoordelig.nl probeert Manon u als klant van de juiste informatie over verzekeringen te voorzien. Lees verder

Reacties

Er zijn nog geen reacties